Med vatten, såpa och potatismjöl försöker man nu rädda Highway i Rågsved utanför Stockholm. Sedan händelsen på tisdagen har engagemanget varit stort för att försöka få undan den blå färgen.
Verket som uppfördes sommaren 1989 av graffiti-crewet Still Heavens Only Force ses som en av de äldsta muralerna av sitt slag. Inte bara i Sverige utan i världen i stort.
– På allmän plats i hela Sverige finns det kanske två dussin av den här typen av målningar kvar från 80-talet, så de är väldigt, väldigt få. Även på europeisk nivå är så gamla offentliga graffitimålningar ytterst ovanliga, sade graffitiexperten och författaren Tobias Barenthin Lindblad till Kulturnyheterna på tisdagen.
”Vi höll på hela sommaren”
André Almqvist är en av de fyra killarna i Still Heavens Only Force som sommaren 1989 fick ett erbjudande av husets dåvarande fastighetsägare att skapa en graffitimålning på väggen intill fritidsgården Rågsvedsgården. De lämnade in ett par skisser och fick OK från värden.
– Vi fick inget betalt men det var en laglig vägg helt enkelt och de upprätthöll färg. De ville få till att den här ytan skulle vara lite mer tillgänglig. I princip ville vi bara göra något som var coolt och häftigt, berättar han.
– Vi påbörjade den efter att skolan slutat och sen slutförde vi det innan skolan började i augusti – så vi höll på hela sommaren. Så det är ganska exakt 30 år sedan, det är helt otroligt. Och att just det här händer nästan exakt på dagen.
Berörd av reaktionerna
André Almqvist var på semester när han nåddes av beskedet av vad som hänt. Han har själv inte hunnit åka till Rågsved, men berättar att han blev väldigt berörd av reaktionerna på sociala medier och alla människor som samlats i Rågsved för att rädda Highway.
– Självklart känns det jättemärkligt och jättekonstigt. Nu bor jag inte själv där längre, men varenda gång jag passerat Rågsved så har jag varit jätteglad över att den varit kvar. Och lite förvånad också. Den är ändå trettio år och det är ganska lång tid för en målning att sitta uppe på en vägg, säger han.
– Men den har blivit ett barndomsminne för folk och inte minst för alla som har sprungit på Rågsvedsgården genom åren.
Efter den olyckliga ommålningen står nu en samling personer och arbetar i förhoppning om att få bort den blå färgen.
– Jag vet inte hur väl det kommer gå, det kan säkert bli lite rester kvar. Men det kan väl också ha sin charm. Nu finns det ju en till historia kring den liksom, som, ”varför ser den ut så där på högra delen?”, säger han.
”Knyter människor samman”
Stigmat kring graffiti och gatukultur är fortfarande stort. Även om det luckrats en del, till exempel inte minst i och med beslutet att ta bort nolltoleransen i Stockholm för några år sedan. Men André Almqvist ser trots allt förhoppningsfullt på fortsättningen för Highway – och konstformen generellt.
– Det är intressant att se hur en målning knyter så många människor samman. Sverige är inte vad det har varit, det är den krassa verkligheten, och igår kändes som att det var ytterligare ett bevis på att något är på väg helt åt skogen. Men samtidigt ser man engagemanget, och läser om alla människor som går dit och tvättar. Det finns hopp kvar – det handlar bara om att se till att vi tar vara på allting, säger han och tillägger:
– Jag tror det här kommer gynna graffitin mer.