Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump och hans uttalanden har väckt starka känslor i kulturvärlden vilket också har satt fotspår i konsten. Runt om i världen har Trump blivit föremål för satir och karikatyrbilder. Under ett seminarium i Almedalen under tisdagen blev Donald Trumps roll i svensk scenkonst föremål för en välbesökt debatt, en debatt som inleddes med en monolog av Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater.
− Det här är mitt första konstverk om Donald Trump. Min monolog handlar om honom för att försöka förklara hur en människa kan vara så som han är och säga de saker som han gör, säger Josette Bushell-Mingo.
Sida vid sida
Josette Bushell-Mingo tycker att konsten och politiken ska leva sida vid sida. Även om hon inte håller med Donald Trump och hans åsikter så berättar hon att han har en viktig roll i dagens konst och kultur.
− Donald Trump gör så att konsten tillåts reflektera över sig själv. Jag tror att konstens politiska roll är att motverka Donald Trumps horribla syn på världen, som jag ser det. Något som är återkommande kring Trump är att ”han säger det vi egentligen vill säga”. Det här är också en retorik som fanns under Brexit-kampanjen och det är en retorik som har börjat starta i många länder, säger Josette Bushell-Mingo.
Tacksam karaktär
Ännu har Donald Trump inte blivit föremål för särskilt mycket konst från Sverige men Josette Bushell-Mingo tror att det kommer att bli mera framöver. Under seminariet i Almedalen där bland annat filmkonsulenten Baker Karim, konstnären Makode Linde och Gustav Deinoff, konstnärlig ledare för Unga Klara, deltog i samtalet sades det bland annat att Donald Trump är en tacksam karaktär att tolka på olika sätt.
− Det som är exceptionellt med Donald Trump är att driver folk till att vara extrema för att möta honom med samma energi: ”om du ska säga vad du vill ska jag få säga vad jag vill”. Men i konsten säger vi inte alltid vad vi vill men nu har vi vår chans att göra det. Jag tror att han får oss att undersöka saker som vi har undvikit i konsten.
Oroad för framtiden
Många konstnärer och kulturutövare har uttryckt sin oro för scenariot att Donald Trump skulle vinna presidentvalet i november. Det är även något som oroar Josette Bushell-Mingo.
− Om Donald Trump vinner presidentvalet tror jag att det kommer att förändra scenkonsten i termer av vårt ansvar. Det är ett ansvar som handlar om att skapa konst som öppnar upp för människor att reflektera över vilka vi är som mänskliga varelser, hur vi kan leva tillsammans, hur vi kan göra världen till en bättre värld och Donald Trump utmanar det. Men det är bra. Och skrämmande som fan!