Hon skildrar livet för turkiska romer

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen Elmas Arus ville förstå sina rötter och följde romska grupper under flera års tid. Resultatet blev filmen ”Halv”.

– Genom filmen ville vi berätta om de olika romska grupperna. Deras svårigheter, deras frågor och deras förväntningar. Vi ville att allmänheten och medierna skulle få ta del av dem. Målet var att skapa ett uppvaknande kring diskrimineringen som finns mot dessa grupper, säger Elmas Arus.

I dag den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och i år uppmärksammas särskilt alla romer som mördades. På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm öppnades idag en utställning om Romerna under Förintelsen och tidigare i eftermiddags hölls en minnesceremoni.

Ville skapa uppvaknande kring frågorna

När Europarådet nyligen delade ut sitt första pris till Raoul Wallenbergs minne gick det till Elmas Arus för hennes arbete med att uppmärksamma romernas situation i Turkiet. Det finns inga exakta siffror på hur många romer som bor i Turkiet men en majoritet av dem lever mycket fattigt.

”Ses som lägsta klassen”

Romernas historia i Europa har kantats av förföljelser och folkmord. Men i Turkiet har förtrycket av romerna sett annorlunda ut, poängterar Elmas Arus.

– Men därermot finns det en stark social diskriminering i Turkiet. Romer ses av samhället som den lägsta klassens människor.

Medierna spär på fördomar

Elmas Arus har själv romska rötter men kände inte till dem så väl, eftersom familjen i hög grad assimilerats till det turkiska. Samtidigt var det mötet med fördomarna mot romer som gjorde att det blev viktigare för Elmas Arus att hon faktiskt är rom.

Hon menar att också turkiska medier är med och späder på diskrimineringar i samhället. Olika grupper romer klumpas ihop till att kallas zigenare.

– Till och med i de mest seriösa tv-programmen måste romer hela tiden dansa magdans och alltid jobba med musik. Programinnehållet förringar på det sättet romerna. Även när medierna beskriver problem som drabbar romer märker man tydligt mediernas egen fördomsfullhet mot romerna. Om det görs narkotikaräder någonstans så understryker man speciellt om det är i de romska förorterna.

Krävs grundläggande förändringar

Själv efterlyser hon grundläggande politiska förändringar: bostadspolitiken och utbildingspolitiken är några av områdena som måste förändras om romerna ska kunna få det bättre och om gamla fördomsfulla mönster ska kunna brytas. Därför har hon och organisationen Zero Discrimination Association som hon arbetar med valt att inte ta avstånd från begreppet zigenare.

– Alla dessa negativa fördomar som riktats mot oss i samhället associeras med termen zigenare. Men så länge dessa negativa attityder inte skrotas, så vad spelar det då för roll vad du benämns – zigenare eller rom? säger Elmas Arus.

Hoppas filmen sprids

Genom priset från Europarådet hoppas hon att filmen ska få mer uppmärksamhet, även om hon tvivlar på att den kommer visas på bio eller tv.

– Mer än att den visas på bio önskar jag att den sprids i samhället och delas i sociala nätverk, säger Elmas Arus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.