Zaha Hadid Architechts ritar inte bara märkesbyggnader, de ligger också bakom mindre omfattande projekt som ombyggnationer av restauranger och paviljonger, men det är för de stora husen som Zaha Hadid, som gick bort i våras, och hennes byrå skapade sig ett renommé i arkitektvärlden.
”Väsby entré” är ett projekt som syftar till att knyta samman Upplands Väsbys östra och västra delar och att underlätta för en expansion av kommunen, som ligger en bit norr om Stockholm. Och nu hoppas alltså Craig Kiner att ZHA ska få ett färdigt projekt även i Sverige.
Har ni jobbat med svenska projekt tidigare?
– Ja, det har vi. Men jag kommer inte säga vilka. Vi är helt och fullt engagerade i projektet, och det är kommunen också. Men när man gör nya saker kommer det alltid att finnas utmaningar, säger Kiner till Kulturnyheterna.
Skiljer Sverige ut sig när det handlar om modern arkitektur?
– Det finns nog en tradition i Sverige av att bygga mer traditionella byggnader, men jag tror att det spelar större roll vilka människor vi samarbetar med.
Fem år?
Väsby entré är ett omfattande projekt med bland annat ny station för pendeltågen, en bro över spårområdet som ska länka samman kommundelarna samt ett höghus strax väster om stationen. För att komma igång med ett förverkligande har projektet delats upp i olika delar.
– I den bästa av världar handlar det om tre till fem år för att få de första delarna, stationen, på plats, säger Fredrik Drotte, stadsarkitekt i Upplands Väsby.
Extra krav
Oavsett om tidsramarna hålls eller ej så ställer just de långa tidsperioderna extra krav på arkitekturen.
– När man gör något sådant här som är modigt och ambitiöst så tar det ganska lång tid för personer att förstå det, säger Craig Kiner.
Och för att klara den tidsaspekten måste projekten vara rustade för det, menar han.
– Ja, designen måste vara tidlös.
Och även om Zaha Hadid själv dog tidigare i år, så är hon närvarande i projektet Väsby entré, menar Craig Kiner.
– Hon är nästan fysiskt närvarande. Vi kan säga: ”Zaha kommer inte att gilla det där, det är inte tillräckligt bra”. Och så får vi göra det bättre.