”Nobelkommitténs sammansättning kommer att ändras så att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår. Den nya ordningen tillämpas för både 2018 och 2019 års priser.”, skriver Nobelstiftelsen i det pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.
Strax därefter kom nyheten från Svenska Dagbladet om att Horace Engdahl, utesluts ur Nobelkommittén.
– Det har varit viktigt att lägga det som har varit bakom oss. De personer som på olika sätt varit djupt inblandade i den krisen som Svenska Akademien gått igenom.... Det är klart att det är bra att de inte är inblandade i att utse Nobelpristagare mer än nödvändigt, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till Kulturnyheterna.
Enligt Heikensten är det i första hand ett förslag från Horace Engdahl själv, något Engdahl bekräftar för Kulturnyheterna via mejl. Lars Heikensten tillägger att den vägen framåt får helhjärtat stöd av Nobelstiftelsen:
– Anders Olsson har fått besked om att Horace Engdahl är beredd att träda tillbaka om det skulle gagna Nobelpriskomitténs arbete, och det anser vi i Nobelstiftelsen att det kommer att göra, fortsätter Heikensten.
Kommenterar i pressmeddelande
Svenska Akademien kommenterar själva beslutet i ett pressmeddelande:
”I samband med detta beslut (om Nobelpriset, reds. anm) meddelar akademiledamoten Horace Engdahl att han 'på eget initiativ lämnar den litterära Nobelkommittén för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen'.”
Horace Engdahl har ingen kommentar om beskedet när Kulturnyheterna når honom mejlledes, utan hänvisar till pressmeddelandet från Svenska Akademien. Men han är kritisk till hur Nobelstiftelsen har formulerat sig i sitt egna pressmeddelande, när de skriver att ”inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser” ska ingå i arbetet med att utse nya Nobelpristagare.
”Det är en minst sagt svävande formulering. Den skulle ju kunna syfta på samtliga ledamöter utom de nyinvalda”, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Kulturnyheterna.
Den 19 november beslutades det att fem externa personer skulle ingå i den Nobelkommitté som ska utse priset: Författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist samt översättaren Henrik Petersen.
De ledamöter från Akademien som då var tänkta att ingå i arbetet var Horace Engdahl, Per Wästberg, Anders Olsson, Jesper Svenbro och Kristina Lugn. Vem som kommer att ersätta Horace Engdahl i kommittén är ännu inte klart.
Omstridd ledamot
Av de ledamöter som kvarstår i Svenska Akademien efter de senaste årens infekterade konflikt är Horace Engdahl den som varit kanske mest omstridd. Under sommaren 2018 krävde tre ledamöter hans avgång, och privatpersoner organiserade i höstas en kampanj riktad mot Nobelstiftelsen med samma krav.
Bakgrunden till detta är framför allt att Horace Engdahl vid flera tillfällen uttryckt sitt fortsatta stöd för sin vän Kulturprofilen, som anklagades för sexuella övergrepp i ett reportage i Dagens Nyheter hösten 2017 – ett avslöjande som blev starten för Svenska Akademiens kris.
Han har också vid flera tillfällen, bland annat i SVT:s dokumentär ”Det slutna sällskapet”, uttryckt skepsis och kritik mot de kvinnor som anklagat den så kallade Kulturprofilen för övergrepp.
Kulturprofilen dömdes i hovrätten till två års fängelse för två fall av våldtäkt förra året.
Nobelkommittén
”Till sin hjälp i Nobelarbetet har Svenska Akademien en Nobelkommitté, som består av 4–5 akademiledamöter valda för tre år i taget. För närvarande (2018) består kommittén av Per Wästberg (ordförande), Kristina Lugn, Horace Engdahl och Anders Olsson. Kommitténs uppgift är att förbereda prisdiskussionerna i Akademien genom att registrera, sammanställa och presentera inkomna förslag, vidare att ombesörja utredningar av olika slag och slutligen att avge rekommendationer till Akademien inför prisbeslutet.”
Text: Svenska Akademien