I en debattartikel i Sydsvenskan skriver Gunnar Krantz, som undervisar morgondagens serietecknare och illustratörer vid Malmö universitet, om barnboken ”Det spökar på äventyrsbadet” och dess AI-genererade illustrationer. Han menar att tilltron till verktyget är problematisk.
– AI är ju inte kompetent att bedöma om till exempel en framställning av en person eller en miljö innehåller problematiska saker. AI kan inte bedöma om något är bra eller dåligt. Det kan faktiskt bara en människa göra.
Upphovsrätt svårt att hävda
Förutom anatomiska missar som för många eller för få fingrar, menar Krantz att det finns flera problem med den nya tekniken, bland annat frågan om upphovsrätt.
– Det material som AI övat på kan vara upphovsrättsskyddat, vilket är ett problem om man vill använda det. Det är också mycket tveksamt om man själv äger det man tar fram och om det går att kräva upphovsrätt till det.
Ligger på topplistorna
Influencerfamiljen ”The Swedish Family” har en av Sveriges mest framgångsrika Youtube-kanaler med över 700 000 prenumeranter.
”Det spökar på äventyrsbadet” är deras första bok och del av en kommande serie som riktar sig till barn i åldern sex år och uppåt. Just nu ligger boken högt på Akademibokhandelns och Bokus försäljningslistor.
Den här boken är väldigt populär och tekniken finns. Är det inte då bra att en bok som denna kan locka unga till läsning?
– Det ser jag som ett annat problem. Det handlar ju om barns läsande och det är inte det som jag jobbar med. Jag jobbar med att utbilda illustratörer och då kan man ju titta på sådana här saker som blir fel. Om sådana enkla saker slinker igenom, då finns det säkert rätt mycket annat som också kan följa med på köpet.
Kulturnyheterna har sökt The Swedish Family och förlaget för en kommentar, men de har inte återkommit.