Det blir inget pris till barnmusiken på prestigefyllda Grammisgalan nästa år. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver arrangören Ifpi att de till galan 2020 inte längre kommer ha med kategorin. Beslutet motiverar de bland annat med att antalet anmälda bidrag genom åren varit för lågt.
Men beslutet väcker skarp kritik. Organisationen Sveriges kompositörer och textförfattares (SKAP) ordförande Alfons Karabuda menar att det är ett dåligt beslut, som ger fel budskap om barnmusikens betydelse.
– Det är barnmusikskaparna vi ska lyfta för att påverka andra kompositörer och andra i branschen. Vi behöver mer barnmusik och då menar jag barnmusik som faktiskt ges möjlighet att skapas under samma förutsättningar som annan musik. Barnmusik ska inte gå snabbare eller vara billigare att göra, och barnmusik ska inte vara den enda kategorin som inte lyfts när man hyllar det musikaliska året som har gått, säger Alfons Karabuda och fortsätter:
– Det finns ett symbolvärde i att säga ”vi har en rad olika kategorier men vi plockar bort barnmusiken”. Jag är verkligen oförstående inför det.
Orsaken: Vuxna bedömer barnmusik
Ett annat argument som Ifpi lyfter fram är att det finns en svårighet i att en jury av vuxna människor bedömer musik som riktar sig just till barn. Samtidigt öppnar de för att kategorin kan komma att plockas in igen under senare år:
”Vi kan tänka oss att prata om barnkategorin till senare år men då tror vi att definitionen, förfarandet och kriterierna måste skrivas om från grunden”, skriver kommunikation- och marknadschef Lisa Cronstedt på Ifpi via Grammis i mejlet.
Artisten Britta Persson, som tidigare i år släppte den hyllade barnskivan Folk, håller med Alfons Karabuda om att beslutet att slopa kategorin riskerar att påverka barnmusiken negativt på längre sikt.
– Det är tråkigt att barnkultur har så låg status överlag, och då är det tragiskt att en instans som Grammis väljer att sänka statusen ännu mer genom att inte ens ha med det som en kategori. Barnkultur får mindre pengar och folk bryr sig inte, säger Britta Persson och fortsätter:
– De flesta håller med om att den musik de hörde som barn har haft betydelse, då tycker jag det är märkligt att man inte vill föra arvet vidare och se till att framtidens människor får ta del av ett varierat och brett musikutbud.
Britta Persson: Utanförskap kommer infinna sig
Hon ser beslutet som ett led i att barnkultur redan har låg status, och att den statusen nu riskerar att sänkas än mer:
– Jag tror att det kommer påverka barnmusiken negativt. Jag tror att en känsla av utanförskap kommer infinna sig. Det finns ingen anledning till att göra musik för barn om man inte når ut med den, och Grammis är en sådan kanal, säger Britta Persson.