Tarik Kiswanson har tidigare varit en viktig röst på den internationella konstscenen, men uppmärksammas nu även på hemmaplan. Foto: Jörgen Söderström/SVT

Hyllade Tarik Kiswanson i ny utställning om rotlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Tarik Kiswanson ställer ut stort med utställningen ”Becoming” på Bonniers konsthall i Stockholm. I sina verk utforskar han rotlöshet, mellanförskap och sin egen familjs förflutna.

Tarik Kiswanson är en mångsidig konstnär som utför skulptur, skrivande, teckning, performance och video genom ämnen som rotlöshet, pånyttfödelse och förnyelse.

Han har tidigare främst varit en viktig röst på den internationella konstscenen, men uppmärksammas nu även på hemmaplan och ställer ut sin hittills största utställning i Sverige.

Berättar familjens historia

Hans familj kommer ifrån Palestina, som senare flydde till Jordanien i exil från Jerusalem. I början av 80-talet kom de slutligen till Halmstad, där Tarik Kiswanson föddes.

Familjens historia syns mycket i hans verk där han utforskar ämnen som minne, arv och tillhörighet.

– Jag tror att när man är en andra generationens invandrare blir man väldigt nyfiken. Att förstå var jag kom ifrån, varför jag var i Sverige, varför jag är född i Sverige, varför jag var olika andra, säger Tarik Kiswanson.

Vill skapa igenkänning

Genom att berätta sin historia genom sin konst vill han även att andra ska känna igen sig i verken.

– Jag tror att vi alla går igenom olika faser i livet då vi befinner oss i ett mellantillstånd, på personlig nivå eller psykologisk nivå. Även om verken är väldigt relativa till min egen historia så vill jag även att andra ska kunna se sig själv i verken, utan att känna till referenserna som används för att skapa det.

Utställningen ”Becoming” går att se på Bonniers konsthall fram till 18 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.