Tarik Kiswanson är en mångsidig konstnär som utför skulptur, skrivande, teckning, performance och video genom ämnen som rotlöshet, pånyttfödelse och förnyelse.
Han har tidigare främst varit en viktig röst på den internationella konstscenen, men uppmärksammas nu även på hemmaplan och ställer ut sin hittills största utställning i Sverige.
Berättar familjens historia
Hans familj kommer ifrån Palestina, som senare flydde till Jordanien i exil från Jerusalem. I början av 80-talet kom de slutligen till Halmstad, där Tarik Kiswanson föddes.
Familjens historia syns mycket i hans verk där han utforskar ämnen som minne, arv och tillhörighet.
– Jag tror att när man är en andra generationens invandrare blir man väldigt nyfiken. Att förstå var jag kom ifrån, varför jag var i Sverige, varför jag är född i Sverige, varför jag var olika andra, säger Tarik Kiswanson.
Vill skapa igenkänning
Genom att berätta sin historia genom sin konst vill han även att andra ska känna igen sig i verken.
– Jag tror att vi alla går igenom olika faser i livet då vi befinner oss i ett mellantillstånd, på personlig nivå eller psykologisk nivå. Även om verken är väldigt relativa till min egen historia så vill jag även att andra ska kunna se sig själv i verken, utan att känna till referenserna som används för att skapa det.
Utställningen ”Becoming” går att se på Bonniers konsthall fram till 18 juni.