Israelisk militär konfronterar en reporter på Al Jazeera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur israelisk militär tar sig in på Al Jazeeras högkvarter palestinska Ramallah. Foto: Al Jazeera

Israel stänger Al Jazeera på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär har gått in på den qatariska tv-kanalen Al Jazeeras högkvarter i palestinska Ramallah och beordrat kanalen att stänga i 45 dagar.

”En kränkning mot pressfriheten”, anser kanalen.

”Det finns domstolsbeslut om att stänga Al Jazeera i 45 dagar”, sade en israelisk soldat till den lokale byråchefen Walid al-Omari under militärens aktion, som kanalen direktsände.

Kanalens medarbetare uppmanades att ta sin utrustning och omedelbart lämna kontoret.

Krig mellan Israel och Hamas

Ordern uppges enligt den israeliska militären ha utfärdades efter att rätts- och underrättelseutlåtanden ”fastställt att kontoren användes för att uppmana till terror, för att stödja terroristverksamhet” och att sändningarna äventyrar Israels säkerhet, enligt ett uttalande.

Tidigare i år förbjöds Al Jazeera i Israel. Israel anklagade då kanalen för att sprida osant innehåll.

Kanalen, vars största finansiär är Qatar, har avvisat anklagelserna och fördömer Israels ”kriminella handling” i ett uttalande.

Vidare anser kanalen att ”razzian mot kontoret och beslagtagande av vår utrustning inte bara är en attack mot Al Jazeera, utan en kränkning mot pressfriheten och själva principerna av journalistiken”.

Kanalen bevakar kriget mellan Israel och Hamas nonstop sedan Hamas terrorattack på Israel för snart ett år sedan, och återger ofta uttalanden från Hamas och andra grupper som Israel ser som terrorister.

Kanalen fortsätter att sända från Amman i Jordanien efter stängningen i Ramallah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet