J D Vance – författare till hyllad självbiografi som blev sågad storfilm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Memoaren ”Hillbilly Elegy – en familj och kultur i kris” hyllades av kritiker både internationellt och i Sverige. Foto: Paul Sancya

JD Vance – författare till hyllad självbiografi som blev sågad storfilm

Uppdaterad
Publicerad

Ohio-senatorn JD Vance har utsetts till Donald Trumps vicepresidentkandidat. Under sin karriär har Vance bland annat skrivit en hyllad självbiografi, som 2020 blev kritiserad storfilm.

Donald Trump har utsett Ohio-senatorn JD Vance till sin vicepresidentkandidat.

JD Vance är 39 år och har en bakgrund som riskkapitalist, men även författare till memoaren ”Hillbilly Elegy – en familj och kultur i kris” som utkom 2016. Memoaren följer Vances morföräldrar som lämnade Kentucky i en stor migrationsvåg för att senare hamna i ett fattigt Ohio, där Vance växte upp. Vidare skildrar Vance sin klassresa från industristaden på rostbältet till en juristexamen från ett toppuniversitet.

Boken hyllades av kritiker, och hamnade bland annat på New York Times lista över bästsäljande böcker. I Sverige skrev Magnus Eriksson i en recension i Svenska dagbladet att boken är en ”Lysande skildring av fattigdom och patriarkat”, och i Dagens Nyheter menade Niklas Ekdal att boken gav ett ”värdefullt bidrag till förståelsen av en nygammal kulturkamp”.

Hyllad självbiografi blir sågad film

2020 regisserade Hollywoodgiganten Ron Howard filmatiseringen av boken. I huvudrollerna sattes Amy Adams och Glenn Close, en roll som Close dessutom blev nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll för.

Trots Vances hyllade självbiografi och Closes Oscarsnominering fick filmen motstå en del kritik. I Aftonbladet gav Karolina Fjellborg filmen en tvåa och skriver att det är ”en film gjord av människor som inte verkar ha någon vidare känsla eller förståelse för världen de skildrar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.