Till vänster, SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi, till höger JD Vance

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En sorts Trumpkopia” – Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Yosefi om nyheten att Donald Trump väljer JD Vance till vicekandidat. Foto: Ronald Verhoeven/SVT, TT

JD Vance vald till Republikanernas vicepresidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har utsett Ohio-senatorn JD Vance till sin parhäst i det amerikanska valet.

– Han är ganska lik Donald Trump i många avseenden, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

39-årige JD Vance blev officiellt nominerad till Republikanernas vicepresidentkandidat under partiets konvent i Milwaukee, efter att Donald Trump meddelat beskedet på sin sociala medier-plattform Truth Social.

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi beskriver honom som en relativt ny politiker på den nationella scenen.

USA-val 2024

– Han är ganska lik Donald Trump i många avseenden, väldigt populär bland partiets ”Make America great again”-bas, alltså Trump-supportrarna, säger han.

Motsatt sig stöd till Ukraina

JD Vance var kritisk till Trump under valkampanjen 2016, men har under åren blivit en trogen Trump-anhängare och valdes med Trumps stöd in i senaten 2022.

JD Vance har motsatt sig fortsatt stöd till Ukraina och var en uttalad motståndare till det stora amerikanska stödpaketet som i april slutligen godkändes. Enligt honom saknar USA:s försvarsindustri förmåga att bistå Ukraina, Israel och Taiwan samtidigt som den tillgodoser landets egna behov.

Han har kallat ett eventuellt framtida ukrainskt Natomedlemskap ”fullkomligt oansvarigt” med argumentet att det riskerar att leda till krig mellan USA och Ryssland.

Joe Biden och en rad europeiska ledare har understrukit att Ryssland har vidare ambitioner utöver Ukraina, vilket JD Vance ställt sig skeptisk kring.

I december gjorde han det tydligt att han anser att Ukraina bör vara inställt på att ge upp delar av sitt territorium för att uppnå fred.

JD Vance är också en tidigare riskkapitalist. Han är även känd för att ha skrivit boken ”Hillbilly – en familj och kultur i kris”.

Bidens kampanjchef: Kommer böja sig för Trump

Bidens kampanjchef säger i ett uttalande att valet föll på JD Vance eftersom han skulle böja sig för Trump även om ”det innebär att bryta mot lagen och oavsett skadan på det amerikanska folket”, enligt NBC News.

En talesperson för Bidens kampanjstab uppger att vicepresident Kamala Harris är redo att debattera mot JD Vance, staben har accepterat en tidigare förfrågan från CBS News.

Om Donald Trump vinner valet skulle JD Vance bli en av de yngsta vicepresidenterna någonsin i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet