Git Scheynius är festivalchef på Stockholm filmfestival. Foto: Jennifer Paterson

”Vi letar aktivt efter kvinnliga regissörer”

Uppdaterad
Publicerad

Stokholms filmfestivalchef Git Scheynius tycker att det är dags att ge kvinnor den uppmärksamhet som män har fått i alla tider. Och konstaterar att Cannes filmfestival inte gör sitt jobb i frågan.

Under tisdagen presenterades programmet till årets filmfestival i Stockholm som hitintills varit hemligt. Festivalen startar den 6 november med visningar av 180 filmer från 50 länder runt om i världen.

Göteborgs filmfestival är fortfarande störst i Sverige. Något som de kommer fortsätta vara då Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival, förklarar att de inte har någon ambition att bli större.

Stockholms filmfestival 2013

– Vi vill inte bli större för då kan kvalitén på vår festival gå ner och den är vi såklart väldigt måna om, säger hon.

”De gör inte sitt jobb tillräckligt bra”

Git Scheynius och programansvarige George Ivanov framhåller särskilt arbetet med att få in kvinnliga regissörer i årets program. 30 procent av alla filmer som visas är gjorda av kvinnor.

– Vi letar aktivt efter filmer med kvinnliga regissörer, men alla filmer väljs på grund av sin kvalitet, förklarar Git Scheynius och riktar samtidigt kritik mot filmfestivalen i Cannes som inte har haft samma målsättning.

– De menar i princip att det inte finns några kvinnliga regissörer, då anser jag att de inte gör sitt jobb tillräckligt bra.

Hon förklarar varför de anser att det är så viktigt med en mer jämställd filmbransch.

– De flesta gör filmer om sin egen verklighet. Många uppväxtskildringar görs till exempel om män, av män. Därför är det viktigt att vi får in det kvinnliga perspektivet som beskriver sin verklighet.

Git Scheynius menar att det inte handlar om kvotering.

– Vi ger bara kvinnor den ytterligare uppmärksamheten som män har fått i alla tider.

Enbart manliga visionärer

Några kvinnliga visionärer verkar det dock inte finnas enligt filmfestivalens ledning. Trots satsningen på kvinnliga representanter är det bara män som har tagit emot priset ”Visionary Award”, och i år är inget undantag.

Peter Greenaway tillkännagavs under tisdagens presskonferens som årets pristagare. (Läs mer om det här.)

”Jag är väldigt orolig när det gäller Rasoulof”

Något som fått stor uppmärksamhet inför filmfestivalen är att den kinesiska konstnären och regimkritikern Ai Weiwei ska agera jurymedlem. På grund av sin husarrest kommer han dock inte kunna befinna sig på plats i Stockholm men han har skickat en stol för att symbolisera sin närvaro.

– Vi vet ännu inte om vi kommer kunna skicka över filmerna till Ai Weiwei, men jag är förhoppningsfull berättar Git Scheynius.

Ytterligare en person som inte kan närvara trots inbjudan är den iranska regissören Mohammad Rasoulof.

– Jag är väldigt orolig när det gäller Rasoulof för vi har inte lyckats få någon kontakt med honom den senaste tiden. Iranska myndigheter har både fängslat och misshandlat iranska regissörer tidigare. Hans film ”Manuscripts don’t burn” är väldigt regimkritisk, precis det som iranska myndigheter inte vill se.  

Hon poängterar särskilt hur modiga hon anser att Weiwei och Rasoulof är.

– Det är verkligen på riktigt. De här personerna riskerar sina liv för att nå ut med sina budskap genom konsten.

”Frihet gick som en röd tråd genom många filmer”

Mohammad Rasoulof och Ai Weiwei är en del av det särskilda tema som festivalen har i år, nämligen frihet.  

– När vi tittade igenom de 2000 filmer som har varit med i urvalsprocessen märkte vi att frihet var något som gick som en röd tråd genom många filmer. Det gäller både politisk frihet, sexuell frihet och ekonomisk frihet. Konst och filmskapande speglar den samtid vi lever i och tydligen så är just olika aspekter av frihet det som berör nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2013

Mer i ämnet