Jämställdhetsverktyg väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Bör svensk media föra statistisk över vilka som får synas i media? Åsikterna går isär när Seher Yilmaz och Alice Teodorescu möts i hård kulturdebatt.

Det var i mitten på Maj som Kulturnyheterna rapporterade om Rättviseförmedlingens nya projekt ”Rättviseräknaren”, ett verktyg som ska hjälpa svensk media att bli bäst i världen på jämställdhet, enligt organisationen. Med hjälp av verktyget kan redaktioner mäta hur många män, kvinnor och människor med invandrarbakgrund som får komma till tals i offentligheten.

– Det spelar roll vilka som får synas och höras i media, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz, och pekar bland annat på att 75 procent av alla som syns i media är män, enligt en undersökning från Global Media Monotoring Project från 2010.

Väcker känslor

Men projektet fick snart kritik. Alice Teodorescu, ledarskribent i Göteborgsposten, menade att projektet snarare satte fokus på hudfärg och kön, istället för att skapa jämställdhet.

– Ett fruktansvärt resonemang som cementerar bilden av vi och dem, säger Teodorescu, som menar att kompetens inte sitter mellan benen eller i någons hudfärg.

Nu har de två debattörerna mötts i SVT:s Aktuellt, där det blev en hård diskussion om hur man egentligen bör arbeta för att nå jämställdhet i samhället. Se hela debatten i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.