Järvaområdet i konsten: ”Tensta måste inte kopplas samman med kriminalitet”

Publicerad

Utställningen Phantoms of the commons öppnar i dag i Järvaområdet i norra Stockholm. 26 kreatörer ställer ut en rad olika installationer som ämnar att kommentera samtiden – men samtidigt visa en annan sida av en plats som präglats kriminalitet och gängvåld.

Projektet är en open call utställning. Det betyder att en jury utlyst en förfrågan efter konstverk och att vem som helst fått skicka in ett bidrag. Det som ställs ut är en rad olika verk – målningar, video- och ljudverk men också bastubadsinstallationer.

– Vi efterfrågade konst som kopplar till Järvaområdet och dess förändring och framtid. Det här blir en indirekt kommentar om att Tensta inte måste kopplas samman med kriminalitet, så för mig är det en hoppfull utställning, Jari Malta, jurymedlem i urvalskommittén.

Språk och tillhörighet

En av de konstnärer som ställer ut är Makda Embaie. I hennes videoverk ”Vad vore språk om det uppstod här?” tar hon upp frågan om språk och tillhörighet. Verket ska skildra hur en stark koppling mellan språk och nationalstat kan leda till uppdelning i samhället.

– Kopplingen mellan svenska och Sverige är naturlig, men på det här sättet anses de andra språk som finns här som icke-svenska. På det här sättet anses en grupp som naturliga varelser för Sverige och de andra grupperna som onaturliga. Samma problematik finns i det att Tensta ofta ses som en isolerad plats där samhällsproblemen är avskilda inom områdets gränser, säger Makda Embaie.

Bastubad för samtal

Konstnären Cristian Quinteros Soto vill lyfta bastubad som utgångspunkt för givande samtal. I kortfilmen ”Sauna sessions” sätts kroppens roll i samhället i fokus.

– Jag vill i min konst normalisera alla sorters kroppar. Man ska kunna mötas i bastun och ha ett jämställt samtal. Det ska inte handla om en sexualisering eller exkludering, man ska bara få existera på de här platserna, säger Cristian Quinteros Soto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.