Jimmy Spire Ssentongo är aktivist, serietecknare, kolumnist och undervisar även i filosofi vid Makerere University och Uganda Martyrs University.
I över två decennier har han använt sin konst för att kommentera det ugandiska samhället.
– Skämtteckningarna är främst ett sätt att slåss för rättvisa. En sorts aktivism, ett sätt att tala om sådant som vi måste tala om, säger Jimmy Spire Ssentongo till Kulturnyheterna.
Innebär stora risker
I östafrikanska Uganda har människors fri- och rättigheter inskränkts alltmer de senaste åren och yttrandefriheten är begränsad.
Att vara serietecknare och satiriker kan därför vara förenat med stora risker.
– En del har gripits och kastats i fängelse utan rättegång, säger Jimmy Spire Ssentongo.
”Har ett ansvar”
Som akademiker i sitt hemland menar Jimmy Spire Ssentongo att han har privilegier som kommer med ett ansvar att stå upp för befolkningen.
Trots att han fått utstå hot och utsätter sig för fara genom sina teckningar så är det inget som sätter stopp för hans konst.
– Det är lätt att nå ut till många med små medel. De är ute efter humor, och i humorn hittar de budskapet jag vill förmedla, säger han.
Är du rädd för att bli tystad?
– Ja självklart, hela tiden. Man vet aldrig vad som kan hända. Men man har en övertygelse som gör att man fortsätter.
Jimmy Spire Ssentongo har vunnit priset Janzi Award for Outstanding Cartoonist 2021 och hans serier publiceras i The Observer Weekly och Radio France Internationale.