Joanna Rubin Dranger i en soffa med sin bok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joanna Rubin Drangers tacktal på Nordiska rådets prisutdelningsceremoni. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Joanna Rubin Dranger får Nordiska rådets litteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska författaren Joanna Rubin Dranger får Nordiska rådets litteraturpris för den grafiska romanen ”Ihågkom oss till liv”. I sin motivering skriver juryn att hon i boken lyckas framkalla dem vars liv utplånats av nazisterna ur glömskan.

Nordiska rådet delar årligen ut fyra kulturpriser och ett miljöpris. Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna och har delats ut sedan 1962.

Årets litteraturpristagare är Joanna Rubin Dranger som tog emot priset vid en ceremoni i Oslo under tisdagskvällen.

I dokumentärromanen ”Ihågkom oss till liv” utforskar hon sin egen judiska släkthistoria och undersöker vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget.

I sin motivering skriver juryn bland annat: ”Nazisterna utplånade dessa människor och det liv de levde, men Rubin Dranger framkallar dem ur glömskan. Genom att skriva ner de mördades namn och omsorgsfullt teckna av deras foton och porträtt återskapas de som mördats. Historien kan inte ändras i efterhand, men de döda får liv när vi minns dem.”

Miljöpris till svenska Renewcell

Även miljöpriset går till svenska pristagare. Det tilldelas det svenska företaget Renewcell som har utvecklat en lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och produkter.

Till filmpriset var bland andra den svenske regissören och manusförfattaren Milad Alamis film ”Motståndaren” nominerad, men priset gick i stället till den danska filmen ”Viften” som handlar om den danska slavhandeln på de västindiska öarna under 1800-talet. Anna Neye står för manus och för regi står Frederikke Aspöck.

Isländsk bilderbok

I kategorin för barn- och ungdomslitteratur var två svenska författare nominerade; Teresa Glad med den grafiska dokumentärromanen ”Farbröder” och Sara Lundberg med bilderboken ”Glömdagen”. De fick dock båda se sig besegrade av Rán Flygenring från Island som tog hem priset för bilderboken ”Eldgos”.

Musikern och kompositören Johan Lindström och kammarmusikensemblen Norrbotten NEO stod för svenskhoppet vad gäller musikpriset. Men det gick istället till folkmusikern och kanteleartisten Maija Kauhanen från Finland.

Fakta nordiska rådets priser

Varje år delar Nordiska rådet ut fem priser för att uppmärksamma nordisk litteratur, språk, musik och film samt nytänkande insatser inom miljöområdet.

Totalt 54 verk, initiativ och artister från alla de nordiska länderna nominerades till 2023 års priser.

Prisvinnarna får ta emot statyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor.

Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna. Det utdelades första gången 1962 och följdes av musikpriset (1965), miljöpriset (1995), filmpriset (2002) och barn- och ungdomslitteraturpriset (2013). De fem priskommittéerna väljer de nominerade och vinnaren.

Källa: Nordiska rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.