Journalist i Qatar: Yttrandefriheten har gränser

Publicerad

Igår drog fotbolls-VM i Qatar igång. Värdlandet har bland annat kritiserats för att ha mutat till sig mästerskapet, bristande respekt för mänskliga rättigheter och en kraftigt begränsad yttrandefrihet. Den qatariska journalisten Lolwa Ammar menar att yttrandefriheten är underordnad staten.

– Qatar är som en brud som förbereder sig för sitt bröllop. Qatar förbereder sig för den största händelsen i världen. Landet har frigjort stora resurser för att visa sig kapabelt att uppfylla drömmar, tvärtemot den bild som resten av världen förmedlar, säger Lolwa Ammar som arbetar på en av landets största tidningar Al Raya. Tidningen är knuten till den qatariska staten.

Samtidigt har flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty, kritiserat situationen för gästarbetare i landet. Flera tusen gästarbetare uppges ha dött under uppbyggnaden av VM-arenorna. Siffrorna är svåra att bekräfta, inte minst för att pressfriheten i landet är begränsad.

Lolwa Ammar tycker att kritiken är överdriven, men bekräftar samtidigt att journalister i landet inte kan säga vad som helst och bör respektera staten.

Känner du som journalist att du kan rapportera fritt om mänskliga rättigheter? 

– Självklart. Men friheten får inte gå före landets lagar, vi får uttrycka oss, men vi får respektera de lagarna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.