Flera journalister misshandlade under upploppen i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju journalister som bevakar upploppen i Frankrike har skadats, rapporterar Reportar utan gränser. Organisationen har nu öppnat en jourlinje där journalister kan få juridisk och psykologisk hjälp, hjälp att låna skyddsutrustning och få utbildning i säkerhet.

En av de skadade journalisterna är frilansfotografen Corentin Fohlen som blev slagen i huvudet med en kullersten när han tog bilder för dagstidningen Liberation under sammandrabbningar i Paris-förorten Nanterre. Efter att han föll till marken försökte flera personer ta hans hjälm och någon stal kameran han försökte använda för att försvara sig.

– Den här typen av våld mot journalister är inte nytt, men det är värre än någonsin i Frankrike, säger han till Kulturnyheterna.

”Ser oss som fienden”

Som fotograf har han rest runt hela världen för täcka stora internationella nyheter. Han har dokumenterat kriget i Afghanistan, revolutionerna i Egypten och Libyen och de politiska protesterna i Ukraina 2014 för att nämna några.

– Att dokumentera upploppen i Frankrike är mycket svårare än det var i t ex Afghanistan och Ukraina. Det finns en enorm misstro mot journalister här, många ser oss som fienden och att säger de inte vill prata med oss. De menar att vi förvränger det de säger.

Han berättar att kameran verkar fungera som en trigger för många.

– Det är inte att vi tar bilder som upprör, utan vad vi representerar. Många sätter likhetstecken mellan oss journalister och myndigheter. De tror, helt felaktigt, att vi går myndigheternas ärenden.

Jourlinje

I Nanterre har också en reporter på Le Figaro misshandlats och en grupp på tio personer misshandlade två journalister, en så allvarligt att hen var tvungen att läggas in på sjukhus.

I staden Besançon har minst två journalister attackerats. En av dem fick ett slag i huvudet med en kofot som krävde sju stygn. En annan fick ett slag i huvudet som krossade hennes hjälm.

Reportrar utan gränser fördömer attackerna mot journalister och har nu öppnat en jourtelefonlinje som håller öppet sju dagar i veckan för att möta de akuta behoven hos journalister som bevakar oroligheterna i Frankrike. Där kan journalister rapportera våld och kränkningar de har utsatts för, få juridisk och psykologisk hjälp, få hjälp att låna skyddsutrustning och utbildning i säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.