– Skulle vi få en hovrättsdom som går i samma riktning så vore det ytterst problematiskt för journalisters möjlighet att bedriva granskande journalistik. I förlängningen handlar det om pressfriheten i Sverige, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.
Svenska staten döms att betala 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan då tingsrätten anser att inspelningar med hjälp av en dold kamera och användandet av falska identiteter utgör ett ingrepp i den medverkande kvinnans privatliv och strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
- Man ifrågasätter journalistiska arbetsmetoder på ett sätt som vi ser är problematiskt. Det finns också en risk att vårt etiska system med både publicitetsregler och yrkesregler istället blir juridik och lagstiftning, och det är problematiskt om man ska ha en vidsträckt yttrandefrihet, säger Hyllert.
Har inte prövats av yrkesetisk nämnd
Enligt tingsrätten har det självreglerande medieetiska systemet inte varit tillräckligt för att skydda kvinnans privatliv och man skriver i domen att det saknas en mekanism i Sverige där kvinnan kan få prövat om journalisternas rätt till yttrandefrihet väger tyngre än hennes.
Ulrika Hyllert håller inte med om att det medieetiska systemet är otillräckligt.
– Det finns stora möjligheter för den enskilde att få upprättelse. Det är välfungerande och det är också enkelt att få sin sak prövad, säger hon.
”Vaccinkrigarna” har friats i Granskningsnämnden och ärendet har inte prövats av Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN), instansen som granskar enskilda journalisters arbetsmetoder.
Eftersom kvinnan själv inte anmälde eller gav sitt medgivande till anmälan så kunde emellertid inte Granskningsnämnden pröva om dokumentären var ett intrång i hennes privatliv.