Domen i tingsrätten är kulmen på ett bråk som skakat fackförbundet SAC Syndikalisternas tidning Arbetaren i snart ett års tid.
– Det känns väldigt positivt tycker jag. Både juridiskt och moraliskt. För det stora offret i det här sammanhanget är ju faktiskt Kajsa Ekman själv, som har dels förlorat ett arbete men också blivit rätt så hårt skandaliserad i media, säger Anders Karlsson, Ekmans advokat.
Kajsa Ekis Ekman tillsattes i augusti 2022 som tillförordnad chefredaktör, men efter protester mot tillsättningen av den omstridda debattören, både inom redaktionen och i fackförbundet, fick såväl Ekman som vd Thomas Karlsson liksom samtliga ledamöter i ägarstyrelsen lämna sina uppdrag.
Kajsa Ekis Ekman tog dock strid och stämde sin tidigare arbetsgivare i ett tvistemål i tingsrätten.
Yrkade på 250 000 kronor i skadestånd
Arbetaren döms att betala Kajsa Ekis Ekman 259 266 kronor i lön för sju månaders arbete och hon får dessutom skadestånd på sammanlagt 145 000 kronor. Utöver det ska Arbetaren betala hennes rättegångskostnader. Kajsa Ekis Ekman hade yrkat på 250 000 kronor i skadestånd.
Att styrelse och VD inte är överens om vilken chefredaktör man vill ha ”kan inte utgöra skälig grund för uppsägning” av en chefredeaktör man redan anställt, skriver tingsrätten.
Domen innebär att hon har rätt att gå tillbaka till sitt arbete som chefredaktör för Arbetaren till hennes visstidsanställning tar slut i Augusti.
– Om inte arbetsgivaren tar tillbaks henne kan arbetsgivaren åläggas att betala ett rätt så högt skadestånd. Man är skyldig att återta en arbetstagare efter en sån här dom, säger Anders Karlsson.
Omstridd
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman har blivit omstridd för sitt engagemang i transfrågan, bland annat med boken ”Om könets existens – tankar om den nya synen på kön”, som kom 2021. Där debatterar hon hur könsidentitet ska definieras.
Hon fick under 2022 lämna Dagens ETC, där hon medverkat i åtta år, efter en ledartext som anklagade ukrainska nättidningen Kyiv Independent för kopplingar till den högerextrema Azovbataljonen.
Kulturnyheterna har sökt Arbetarens ombud