Författaren Karin Smirnoffs västerbottniska romantrilogi blir tv-serie. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Smirnoff: Konstigt om någon som fejkpratar västerbottenmål får huvudrollen

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Karin Smirnoffs romansvit om Jana Kippo golvade Litteratursverige vid debuten för två år sedan. Nu blir de hyllade böckerna tv-serie.

– Det kommer säkerligen bli svårast att hitta Jana Kippo, säger Karin Smirnoff.

Böckerna om hemtjänstvårdaren och konstnären Jana Kippo från den fiktiva, västerbottniska byn Smalånger har stuckit ut från mängden med sitt egna språk och sin mörka humor.

Senast lyftes ”Och sen for jag hem”, den sista boken i trilogin, fram av författaren Agneta Pleijel i litteraturprogrammet Babel som det bästa hon läst under det gångna året.

Hoppas på ett självständigt arbete

Nu är det klart att romansviten blir tv-serie. Karin Smirnoff tror att det starka bildspråket i böckerna gör att berättelsen kommer passa i formatet.

– Det kommer bli spännande att se hur man hanterar språket och miljöerna. Jag hoppas att det blir ett självständigt arbete de gör som inte sneglar alltför mycket på böckerna, de finns ju redan, säger författaren i en intervju med Kulturnyheterna.

Vill inte att det blir en kriminalserie

Samtidigt tycker hon att det är viktigt att produktionen bevarar kärnan i berättelsen, och hoppas att man inte kommer att göra en stor sak av spänningselementen som finns i böckerna.

– Om jag själv skulle göra film av det så skulle det vara väldigt lätt att hamna i den fällan att man gör någon sorts krimmare av det hela, det hoppas jag att det inte blir. Böckerna handlar om Jana Kippo och hennes sätt att försöka ta sig fram i livet, säger

”Konstigt om någon sörlänning hade fått huvudrollen”

Författaren har inget namn i åtanke som hon önskar ska spela Jana Kippo, men det finns vissa kriterier som hon skulle vilja se hos skådespelaren bakom huvudkaraktären.

– Jag hoppas att man satsar på någon okänd person, någon man inte har tjatat ihjäl med i andra produktioner. Det hade blivit konstigt om någon sörlänning eller någon som ska fejkprata västerbottenmål hade fått huvudrollen, säger Karin Smirnoff.

– Det kommer säkerligen bli svårast att hitta Jana Kippo.

Serien ska produceras av Anna Wallmark, som bland annat gjort serien ”Portkod 1321” och som nu är aktuell med serien ”Top dog”. Produktionsbolaget Filmlance, som bland annat står bakom ”Kalifat” och ”Beck” är de som har vunnit kampen om rättigheterna till Smirnoffs romansvit, skriver Dagens Nyheter.

Böckerna om Jana Kippo

”Jag for ner till bror” (2018)

”Vi for upp till mor” (2019)

”Och sen for jag hem” (2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.