Sedan 20 år tillbaka har Hallyu, som är samlingsbegreppet för K-pop (sydkoreansk popmusik) och K-drama (TV-dramer), varit en mycket stor del av populärkulturen i Östasien, inte minst i Kina som är en av världens största popmarknader. Men nu har Kina blockerat nästan all sydkoreansk kultur. Detta efter att USA fått placera militära försvarssystem i Sydkorea.
En av många kulturutövare som drabbats hårt av den politiska konflikten är artisten Hwang Chi Yeul. I nio års tid kämpade han med att slå igenom i hemlandet Sydkorea. Men det var först när han medverkade i musiktävlingen ”I am a singer”, som han fick sitt genombrott – i Kina.
– Det var helt ofattbart... Jag tänkte ”drömmer jag?” säger han till Kulturnyheterna:
– När jag kom fram till flygplatsen så stod väldigt många fans och väntade på mig. Då förstod jag för första gången att jag var en älskad artist.
Ingen kommenterar kulturblockaden
Hwang Chi Yeul värdesatte den kinesiska publiken så högt att han till och med lärde sig kinesiska för att kunna sjunga och prata med sina fans. Men när Kulturnyheternas reporter Danjel Nam ställer frågor om Kina händer något märkligt:
Hur viktig är den kinesiska marknaden för dig som artist?
– Ohh... det här var svårt. Att skapa en låt …det känns...
Chi Yeul får inte ur sig något mer förrän han avbryts av managern, som övervakar intervjun:
– Det är bra så, instruerar managern honom, säg bara att det är svårt.
Danjen Nam ställer ytterligare frågor, men får inga svar.
Hwang Chi Yeuls skivbolag är inte ensamma om att låta bli att kommentera situationen. Samtliga artister och skivbolag Kulturnyheterna kontaktar avböjer intervjuer.
– De vill inte uppröra kinesiska myndigheter för de vet att relationen kan förändras, säger professor Ingu Oh som forskar i Hallyue Studies vid Seouls universitet.
Men varför blockerar Kina just kulturen?
– Om du vill visa att du inte gillar din vän, så kan du gå in med soldater, som Kina gjort förut... eller så attackerar du kulturen. Det är ett mildare sätt, säger han.
Många drabbade
Listan är lång över de musiker, artister och K-popstjärnor som fått sina spelningar och föreställningar inställda i Kina sedan november 2016, då USA fick Sydkoreas tillåtelse att placera antimissilförsvaret i landet.
Inom K-popgenren har musiker som EXO, Big bang och Psy fått åka hem. Inom den klassiska musiken har Kina skickat hem sopranen Sumi Jo, pianisten Gunwoo Baek och ballerinan JiYoung Kim.
Förutom K-pop och klassisk musik har även koreanska tv-serier med miljardpublik slutat att gå på kinesisk TV eller blockerats från streamingtjänsterna på internet.
Ett exempel är omåttligt populära tv-serien ”Descendants of the sun”, som tidigare fick 2.3 miljarder kinesiska visningar på två dagar. Tv-dramaserien ”Goblin” har också stoppats, och kända sydkoreanska skådespelare och artister som medverkar i olika kinesiska TV-program, har klippts bort.
Ekonomisk hämndaktion
De ekonomiska förlusterna kommer att bli kännbara för Sydkorea, som går miste om en viktig marknad. Det menar Lee Seong-Hyon på tankesmedjan Sejong Institute, som specialstuderar relationen mellan Sydkorea och Kina.
– Det är en ekonomisk hämnd för att Sydkorea valt att stödja USA med installerandet av antimissilförsvaret Thaad, trots att man vet att Kina inte vill det:
– Kina tycker att det skapar en obalans i den militära fördelningen runt omkring Koreahalvön och därför reagerar de så starkt. Kina vet att kulturblockaden kommer skada den sydkoreanska ekonomin, därför gör de det, säger Lee Seong-Hyon.
Och medan storpolitiken pågår kan sångaren Hwang Chi Yeul, som fått karriären i Kina avstannad, inte göra annat än vänta.
– Jag har redan gått igenom en lång tid av svårigheter, så oavsett vad som sker ska jag bara försöka fokusera på min musik. Som artist och sångare så kan jag bara fokusera på det, säger han.