Tidigare Kina-korrespondenten Hanna Sahlberg är skeptisk till utbildningsradions inköp. Foto: SVT

Kina-korrespondenten om Tibet-dokumentären: ”Väldigt oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsradion tar bort den hårt kritiserade Tibet-dokumentären från sin play-tjänst, efter att det framkommit att ett kinesiskt informationsorgan har deltagit i produktionen. Nu reagerar den tidigare utrikeskorrespondenten i Kina, Hanna Sahlberg.

– Det är väldigt oroväckande se att tröskeln är så låg för uppenbart propagandainnehåll att komma in i svenska kanaler, säger hon.

Medierna i P1 kunde i helgen rapportera att dokumentären Himalaya – granne under molnen, som köptes in 2017 av Utbildningsradion, producerats i samarbete med Kinas statliga tv-bolag CCTV.

Nu kritiseras UR för att sprida den kinesiska kommunistregimens propaganda. Utbudschefen Anna Rastner villi nte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna men sa så här till Medierna:

– Den här programserien har vi köpt av en stor distributör som tidigare hette Skyvision men numera är uppköpt av NBC som är en väldigt etablerad aktör på marknaden. Vi såg att Discovery var en av medproducenterna och alla de här aktörerna signalerar ju att det här ett kvalitetsinnehåll, säger hon till Medierna.

Ger bild av turistparadis

Hanna Sahlberg är tidigare utrikeskorrespondent i Kina för Sveriges Radio. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att UR har köpt in och visat dokumentären. 

– Det är väldigt oroväckande se att tröskeln är så låg för uppenbart propagandainnehåll att komma in i svenska kanaler. Naturligtvis tittar jag också på propagandafilm men då är jag van att avsändaren är den som vill göra propaganda, säger Hanna Sahlberg.

Dokumentären består av fem delar och har sänts i Kunskapskanalen. I serien ges en bild av Tibet som ett turistparadis. Inget nämns om censuren som förhindrar journalister från att rapportera från regionen eller det politiska förtryck som utövas av den kinesiska staten.

– Regeringens strategi är att alla ska se den positiva sidan och glömma det som måste offras och de människor som måste offras för att det ska bli som den här glada, ljusa visionen, säger Hanna Sahlberg och fortsätter:

– Jag är inte emot teknikutveckling i Tibet eller så men man måste påminna sig om att de personer som säger något som inte passar löper så stor risk att bara försvinna eller sättas i fängelse. Det är inte en möjlighet för en ärligt arbetande journalist att inte också berätta det i den här historien.

Propagandaoffensiv i Sverige

Det kinesiska kommunistpartiet driver just nu en medie-och propagandaoffensiv i Sverige och utomlands, något som svenska mediechefer nyligen markerade mot i ett upprop. Att den kinesiska staten köper in sig i medier utomlands har blivit allt vanligare. 

– Det satsas jättemycket pengar på att få till snygga produktioner just nu, både kinesiskt producerade och samproducerade, så pengar finns. Frågan är om man är villig som journalist att låna ut sig till det här, säger Hanna Sahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.