Under fredagsförmiddagen meddelade två av Svenska Akademiens ledamöter att de lämnar sina uppdrag för institutionen.
Klas Östergren skriver i ett meddelande till Svenska Dagbladet att han lämnar sitt uppdrag i Svenska Akademien:
”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game.”, skriver han i meddelandet.
Även Espmark lämnar
Strax efter beskedet om Klas Östergrens avhopp meddelade också Kjell Espmark att han lämnar Svenska Akademien.
”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Kjell Espmark till DN.
Dagens avhopp kommer i spåren av skandalen kring den så kallade Kulturprofilen.
Akademieledmoten Anders Olsson säger till Kulturnyheterna att en omröstning hållits om huruvida Akademien skulle rösta ut den ledamot som är gift med Kulturprofilen.
De tre ledamöter som i dag valt att lämna Svenska Akademien ville att hon skulle röstas ut, men majoriteten röstade för att hon skulle få stanna, säger han.
”Hade en föraning”
Sinologen, översättaren och akademiledamoten Göran Malmqvist pratade med Kulturnyheterna strax efter beskedet om Klas Östergrens avhopp.
– Jag hade en föraning om att han skulle avgå och det grämer mig. Han borde ha stannat kvar tycker jag, säger han.
Varför hade du det på känn?
– Det är en sådan där känsla man får, men jag vill inte gå in på det mer. Men det är tråkigt att han lämnar, han kunde ha gjort större nytta om han stannat kvar, säger han.
Några timmar efter de två första avhoppen meddelar även den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund att han hoppar av.
”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig”, skriver Peter Englund till Aftonbladet.
Besked i spår av kris
Svenska Akademien har under hösten skakats av skandalen kring den så kallade Kulturprofilen, som anklagades för sexuella övergrepp av 18 kvinnor i en granskning av Dagens Nyheter förra året.
Mannen har haft nära band till Svenska Akademien, och institutionen har under ett flertal år stöttat den klubb som Kulturprofilen varit verksamhetsledare för. De övergrepp som mannen anklagats för ska ha skett mellan 1996 och 2017.
Akademien höll före jul också ett krismöte där man beslutade att bryta all kontakt med mannen.
Nekar
En förundersökning mot mannen inleddes i december 2017 av kammaråklagare Christina Voigt, men enligt Kulturprofilens advokat Björn Hurtig hade mannen ingen förståelse för att han polisanmälts.
– Han förnekar dem och nekar till att ha agerat på det sätt man har påstått, sa han då till Kulturnyheterna.
Den 14 mars meddelade Åklagarmyndigheten i Stockholm att delar av förundersökningen läggs ned.
Orsaken till beslutet var, enligt åklagare Christina Voigt, att det inte går att bevisa vad som hänt och dels att några av brotten preskriberats.
Avhopparna
Klas Östergren valdes in på stol 11 i Svenska Akademien 2014, som efterträdare till Ulf Linde. Sedan debuten 1975 har han gett ut ett drygt 20-tal romaner och novellsamlingar — bland de mest uppmärksammade finns ”Gangsters” (2005) och den moderna klassikern ”Gentlemen” (1980), som filmatiserades 2014.
Författaren, litteraturvetaren och professorn Kjell Espmark invaldes i Akademien 1981 på stol nr 16.
Han har skrivit ett stort antal diktsamlingar, romaner och essäer och även skrivit monografier om Harry Martinson och Tomas Tranströmer.
Peter Englund sitter på stol nummer 10 och tog inträde i Akademien 2002. Han innehar sedan 2001 en professur i historiskt och socialt berättande vid Dramatiska Institutet i Stockholm.
Fler har lämnat akademien
Akademiens ledamöter väljs på livstid. Trots det är det nu fem ledamöter som inte deltar i Akademiens möten. Lotta Lotass har inte deltagit i arbetet sedan 2015, och Kerstin Ekman lämnade arbetet 1989 i protest mot akademiens hållning i frågan om författaren Salman Rushdie.
Kulturnyheterna har sökt Klas Östergren och Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius
Krisen i Akademien
- Den 21 november publicerar Dagens Nyheter ett omfattande reportage där 18 kvinnor anklagar en man med kopplingar till Svenska Akademien för övergrepp.
- Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelar att Akademien kapar alla ekonomiska band till mannen och hans kulturverksamhet i Stockholm.
- Sara Danius anlitar advokatbyrån Hammarskiöld & Co för att utreda samtliga akademiledamöters samröre med mannen, som i media gått under namnet Kulturprofilen.
- Något resultat från utredningen, som inleddes i november, har ännu inte presenterats offentligt. Utredningen ska även undersöka om mannen har haft inflytande över Akademiens stipendieutdelning.
- Mannen har via sin advokat nekat till samtliga anklagelser.