Bim Eriksson, en av konstnärerna som är med i projektet Förbjuden konst. Foto: SVT

Konstaktion i Sölvesborg vill väcka debatt om armlängds avstånd-principen

Uppdaterad
Publicerad

Åtta konstnärer har, med finansiering genom en crowdfunding-kampanj som startades av organisationen Skiftet, köpt upp annonsplatser i Sölvesborgs kommun och visar upp verk under samlingsnamnet Förbjuden konst. Aktionen är en reaktion på Samstyrets konstsyn.

– Vem är det som definierar vad som är är utmanade? frågar sig Bim Eriksson, en av konstnärerna som ställer ut.

På köpta annonsplatser i Sölvesborg rullar verk av åtta konstnärer från hela Sverige. Med aktionen Förbjuden konst vill konstnärerna, i regi av organisationen Skiftet, kommentera Samstyrets konstsyn som de menar bryter mot principen om armlängds avstånd.

– Vem är det som definierar vad som är är utmanande? Är nakenhet utmanande? Är sexualitet utmanande? frågar sig Bim Eriksson, en av konstnärerna som ställer ut, och som tidigare också varit aktiv i Socialdemokraterna.

– Politikernas roll är att se till att konsten finansieras, men sedan ska armlängds avstånd gälla och konsten ska få verka på sitt håll. Det är också väldigt viktigt i dag med fake news och allt vi står inför att det här bibehålls, säger hon till Kulturnyheterna.

Tre av konstnärernas verk fick dock inte visas på reklamplats eftersom de ansågs vara för provokativa, enligt företaget Skärmexpo som har hand om skärmarna. Dessa bilder ska istället tryckas upp och affischeras. En av bilderna som affischeras är Miika Tuomivuos verk som har målat Jimmie Åkesson som ett gråtande barn. Ett annat verk som affischeras är Max Gustafssons Förbjuden konst.

”Ingen konst är förbjuden i Sölvesborg”

Förhoppningen är, enligt Bim Eriksson, att aktionen ska väcka fortsatt debatt om riskerna med ett ökat politiskt inflytande över kulturens innehåll.

– Jag tror att aktivism som sker med en glimt av humor faller väl ut och på det sättet vill vi prata om att man inte kan stoppa konsten, den finns och puttrar överallt, och hela idén med konst är att den ska få vara utmanande, säger Bim Eriksson.

Louise Erixon (SD) är kommunalråd i Sölvesborgs kommun. I ett mail till Kulturnyheterna skriver hon:

”Det är viktigt att understryka att det inte finns någon konst som är förbjuden i Sölvesborg. Samtidigt finns här ingen naturlag om att skattebetalarna ovillkorat alltid ska betala för allt som skapas. Det finns fler sätt att finansiera konst på än genom den kommunala skattekronan.”

”Det är provocerande”

Sölvesborgsborna är långt ifrån imponerade av den nytillkomna konsten.

– Det är klart att de ska få visa vad de vill, men det måste ju vara någon gräns, säger Olle Johansson.

– Jag förstår att folk blir störda av det här, det är ju provocerande var man än ser det, säger Cizzi Åhgren till SVT Blekinge.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version av denna text framgick inte att organisationen Skiftet låg bakom crowdfunding-kampanjen i Sölvesborg. Det stod heller inte att Bim Eriksson har varit aktiv i Socialdemorkaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.