Konstmuseum i ukrainska Cherson uppges vara plundrat

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska staden Cherson har befriats av ukrainska trupper, men orten ligger i spillror till följd av den ryska ockupationen. Elektricitet, internet, och tv är utslaget, och nu kommer rapporter om en organiserad massplundring av konst från Oleksiy Shovkunenko Cherson konstmuseum.

Runt 15 000 målningar uppges ha försvunnit i samband med att rysk militär lämnade den ockuperade ukrainska regionen Cherson. Det var den  oberoende tidningen The Moscow Times, som först rapporterade om händelsen.

Målningarna som ska ha stulits är gjorda av kända konstnärer som bland annat Ivan Pokhitonov, Pyotr Sokolov, Leonid Chichkan och Mykhailo Andriienko-Nechytailo. Cherson konstmuseum uppger i ett Facebookinlägg att konstverken transporterades i lastbilar utan registreringsskyltar i början av november och att verken ska ha förts till Taurida-museet i huvudstaden Simferopol på den ryskockuperade Krimhalvön. 

Taurida-museet på Krimhalvön har till The Moscow Times bekräftat att de har tagit emot konstverken från Cherson. 

– Till följd av de krigslagar som råder i Chersonregionen har jag fått i uppdrag att tillfälligt ta hand om konsten för att se till att de är säkra tills de återlämnas till sina rättmätiga ägare, säger museets chef Andrei Malgin till The Moskow Times. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.