Konstnären avsade sig prispengar i fototävling: ”Fotot” var AI-genererat

Uppdaterad
Publicerad

Boris Eldagsen avsade sig fotoutrustning och en prissumma på 5000 dollar efter att ha vunnit en fototävling med en AI-genererad bild. Eldagsen säger till Kulturnyheterna att han ville starta debatt om gränsen mellan fotografi och AI.

Fotografen och konstnären Boris Eldagsen skickade in sin bild ”Pseudomnesia” – falskt minne – under pseudonym till fototävlingen Sony world photography awards i september.

I mars fick han reda på att han vunnit – trots att bilden inte var ett fotografi. Boris Eldagsen säger att han varit öppen med att bilden varit AI-genererad och att tanken var att starta en debatt om fotografiets framtid när AI kan generera en stor mängd bilder.

– Det handlade aldrig om att vinna priser, det handlade om att starta debatt, säger han.

”Stod inget alls”

Enligt konstnären har fotovärlden lamslagits av AI-bildens kraft. Han säger även att han inte tror att tävlingen World photography awards känt till att bilden var AI-genererad.

– De sa att jag vunnit och jag svarade att det måste framgå att den är AI-gjord och vi kan väl använda det här tillfället för att ha ett panelsamtal?De svarade bara med två rader att jag kunde behålla priset och två veckor senare kom pressreleasen och då stod det inget om det alls.

World photography organisation skriver till Kulturnyheterna att man hela tiden känt till att bilden innehållit AI-element. Organisationen skriver även att priset kommer att fortsätta hylla fotografisk kunskap även om AI-användning kommer att vara del av framtida bildskapande.

”Inte meningsfullt”

I april valde Boris Eldagsen att avsäga sig priset.

”Eftersom han säger att han medvetet försökt vilseleda oss, och därmed ogiltigförklarar de försäkringar han gett oss, tycker vi inte att det känns meningsfullt att fortsätta föra dialog med honom”, skriver fototävlingen.

Konstnären säger att man inom fotovärlden har börjat prata om ”promptografier” istället för AI-foton för att särskilja bilderna, men att fotografiet kommer få en ny roll.

– Fotografiets framtid definieras av AI. Vi kommer alltid att fota våra nära och kära, men utöver det kommer AI att dominera, säger han.

Se fler av Boris Eldagsens bilder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.