• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lars Vilks konstverk Nimis. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter Vilks död: Nu diskuteras framtiden för Nimis

Uppdaterad
Publicerad

Ansvar under staten eller kulturminnesmärkas? Efter Lars Vilks plötsliga bortgång ställs frågor om vad som ska hända med ett av hans mest centrala verk, Nimis. Höganäs kommun har nu sökt stöd hos Kulturdepartementet för att konstverket ska bevaras, rapporterar Sveriges Radio.

Det 40-åriga, platsspecifika konstverket gjort att drivved och trädgrenar byggdes utan tillstånd på Kullaberg naturreservat i Skåne och har mot alla odds, överlevt vädrets makter, länsstyrelsens rivningshot och diverse bränder.

Verket såldes tidigare till konstnärsduon Christo och Jeanne-Claude, som båda nu är döda. Nu pågår diskussioner om vad som nu ska ske med verket och vem som ska ha ansvaret för det.

De kristdemokratiska riksdagsledamöterna Magnus Jacobsson och Michael Anefur har motionerat till riksdagen om att Nimis borde kulturminnesmärkas och Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist menar staten borde ta över ansvaret för konstverket.

Men Statens konstråd menar att de inte kan köpa in konstverk eftersom de bara köper in konst av nu levande konstnärer.

– Vi kan påverka genom opinionsbildning till exempel, men inte genom konstköp eller kulturminnesmärka i det här läget, säger Lena From konstprojektchef Statens konstråd.

”Det är ett svarbygge inom ett naturreservat”

Kullabergs naturreservat ägs av Länstyrelsen som företräder staten och enligt Lena From skulle länsstyrelsen möjligtvis kunna ta ansvar för konstverket. Daniel Åberg, platschef för naturreservatet menar att han inte svara på om det är möjligt.

– Det är ett svartbygge inom ett reservat som är skyddat, inte bara som naturreservat utan också som ett natura 2000 för friluftsområde med väldigt känslig natur, säger han. 

Förra året diskuterade Lars Vilks och länsstyrelsen om att göra det långlivade svartbygget lagligt, utan att komma fram till något. Nu är det oklart vad som kommer ske med verket.

Finns det en risk att det rivs?

– Det tror jag inte, säger Daniel Åberg.

Under onsdagen blev det känt att Höganäs kommun har sökt stöd från Kulturdepartementet om att säkerställa att konstverken kan bevaras på platsen, rapporterar Sveriges Radio.

Natura 2000

Natura 2000 är ett nätverk inom EU som verkar för att skydda och bevara den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.