Kontanter är numera ett minne blott på flera statliga museer. Foto: TT

Kontantstopp på museer: ”Jag blir förbannad”

Publicerad

Museerna är inte längre till för alla. Det menar organisationen Kontantupproret i ett öppet brev till Kulturministern eftersom flera statliga museer slutat ta emot sedlar och mynt.

– Vissa får inte njuta av kulturutbudet, för de är inte tillräckligt moderna. Jag tycker inte att det är okej, säger talespersonen Björn Eriksson.

Nationalmuseum, Livrustkammaren, Armémuseum, Världskulturmuseerna, Scenkonstmuseet och Moderna museet. Det är statliga museer som slutat ta emot kontanter och nu endast accepterar betalning med kort eller swish.

– För mig är det väldigt enkelt: Jag tycker kultur är viktigt och att den offentliga funktionen är viktig. Och jag tycker att de svenskar som inte kan använda bankkort också ska få njuta av vad kultur- och museilivet har att erbjuda, säger Kontantupprorets talesperson Björn Eriksson, tidigare rikspolischef och budgetchef i finansdepartementet.

”Garanterat trams”

Flera av museerna anger smittorisken för coronaviruset som orsak till att ta bort kontanter som betalmedel.

– Rent allmänt ska personer som inte känner varandra undvika att ta i samma saker. Men det här är inget problem över huvudtaget, det är ingen som har några synpunkter på att vi inte tar emot kontanter, säger Lars Turesson, administrativ chef på Moderna museet.

Men enligt Björn Eriksson finns det inga belägg för att sedlar och mynt skulle vara några smittohärdar.

– Detta är garanterat trams. Det är lika farligt att röra vid kortmaskinerna. Detta är bara ett sätt att bakvägen göra något man inte vågar stå för. Jag blir riktigt irriterad och förbannad när man gömmer sig bakom det där, säger Björn Eriksson och hänvisar till Folkhälsomyndigheten och WHO.

”Självständiga myndigheter”

Eriksson menar dessutom att kontantstoppet skulle kunna vara olagligt. Han refererar till ett fall i Småland i vilket Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att en vårdcentral, som är en offentlig inrättning, är skyldig att ta emot lagliga betalningsmedel. Men fallet i Småland går endast att tillämpa på sjukvården.

– De statliga museerna är en gråzon men det finns inget som hindrar folk från att faktiskt klaga till våra domstolar och få det prövat, säger Monika Johansson, jurist på Riksbanken.

– Riksbanken tycker även att man bör kunna ställa krav på att vissa verksamheter ska vara skyldiga att ta emot kontanter, säger hon.

Kontantupproret har i skrivande stund ännu inte fått svar från Kulturministern. När Kulturnyheterna söker Amanda Lind hänvisar hennes pressekreterare till museerna: ”Gällande frågan om kontantbetalning på museer så är de statliga museerna självständiga myndigheter som ansvarar för sin verksamhet”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.