• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den 15 juli öppnade Vasamuseet igen. Under öppningsdagens fem första timmar räknade man till 759 besökare. Samma dag förra året besökte 8 400 personer museet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lugn högsäsong oroar Stockholmsmuseer

Uppdaterad
Publicerad

Högsäsongen på Sveriges stora museer är illavarslande lugn. När Vasamuseet i Stockholm öppnade igen stod besökarna på kö. Men besöksantalet lär bli det lägsta på många år.

Under försommaren har Sveriges centralmuseer återigen slagit upp portarna. Sist ut var Vasamuseet på Djurgården i Stockholm som öppnade den 15 juli. Förra året hade museet över 1,5 miljoner besökare, varav 85 procent av var utländska turister. Siffran kommer att bli betydligt lägre i år.

– Vi hoppas på stockholmarna men också på turister från resten av Sverige. Vi tar nu in 500 besökare åt gången, vanligtvis tar vi in 2 000. Man får chansen att komma nära skeppet, utan att behöva trängas. Det är ett unikt tillfälle, säger Jenny Lind, biträdande museichef.

Låga besöksantal oroar

Nordiska museet ser nu en klar ökning av besökare jämfört med våren, men jämfört med en vanlig sommar har besöksantalet halverats. Tekniska museets besöksantal var tidigare i vår nere på sju procent av det normala, och därför är museet glada för att det nu ligger på 50 procent.

Även Skansen, som i vanliga fall får in många besökare genom sommarens evenemang och konserter, ser låga besöksantal.

– Det är högsäsong och vi har ungefär 25 procent av det vanliga besöksantalet. Och det vi drar in nu ska vi leva på under lågsäsongen, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.