SANCTA Staatsoper Stuttgart

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Florentina Holzingers opera i klippet. Foto: Staatsoper Stuttgart

Kontroversiell opera skapar illamående – publik behövde läkarvård

Uppdaterad
Publicerad

Arton teaterbesökare på Stuttgarts statsopera behövde läkarvård efter att ha sett österrikiska konstnären Florentina Holzingers opera ”Sancta”, känd för extrema inslag som live-piercing och riktigt sex.

Operaföreställningen, som endast är för vuxna, har en omfattande lista med varningar om potentiella triggers, såsom rökelse, höga ljud, explicita sexuella scener och sexuellt våld.

Trots det behövde flera teaterbesökare uppsöka läkare för illamående efter föreställningen.

”På lördagen hade vi åtta och på söndagen hade vi tio personer som behövde tas om hand av vår besökarservice,” säger operans talesperson, Sebastian Ebling, om de två föreställningarna av ”Sancta”.

Slutsåld trots kritik

Florentina Holzinger är känd för sina gränsöverskridande verk. Hon har tidigare kritiserats av österrikiska biskopar för att hennes opera är en respektlös karikatyr av den heliga mässan.

Men trots kritiken är föreställningarna slutsålda i Tyskland, vilket visar på ett stort publikintresse för verket, som syftar till att utforska paralleller mellan konservativa institutioner, samt kink- och BDSM-subkulturer.

”Vi uppmanar alla besökare att noggrant läsa varningarna för att veta vad de kan förvänta sig,” säger Sebastian Ebling.

Se bilder från föreställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.