Familjen uppträder på Kraken. Foto: Fredrik Stål

Ännu en konsertlokal i Stockholm läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Flera barer och klubbar i Stockholm har på kort tid tvingats stänga efter klagomål från grannar eller ombyggnation i staden. Kägelbanan och Debaser strand har med bara några dagars mellanrum meddelat att de ska stänga. Men även konsertlokalen Kraken i Slakthusområdet kommer vid årsskiftet att försvinna.

– Det känns bedrövligt givetvis, säger Krakens chef Ulf Johansson till Kulturnyheterna.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat hotas den enda återstående Debaserklubben vid Hornstullsstand i Stockholm av nedläggning då vägbanan som utgör konsertscenens tak behöver renoveras.

I Stockholm har flera barer och klubbar på kort tid tvingats stänga på grund av klagomål från grannar eller renoveringskrav från staden. Så sent som förra veckan kom besked att även Kägelbanan lägger ned. Det efter klagomål från boende i området på Södermalm.

Och redan vid årsskiftet försvinner ytterligare en lokal: Kraken vid Slakthusområdet i södra Stockholm.

– Kraken blev uppsagd den 31 mars med nio månaders uppsägning. Så vi ska flytta ut nu den 31 december. Byggnaden ska rivas i samband med ombyggnationen av hela Slakthusområdet. Om jag förstått det rätt så planeras ett torg här, säger Ulf Johansson, som utöver Kraken, också driver Slaktkyrkan strax intill.

För dyrt att bygga om

Några lämpliga ersättningslokaler har staden inte erbjudit, berättar Ulf Johansson.

– Vi har kollat på fantastiska lokaler som vi intresserade av, men som staden har stoppat på grund av att det blir för dyrt att bygga om dem.

Vad innebär det här för er?

– Det innebär att hela personalstyrkan är uppsagd. Det finns ingen ersättningslokal och det kommer bli ett betydligt tunnare musikutbud i Stockholm eftersom vi arrangerar 150 till 200 konserter, klubbar och föreställningar om året, säger Ulf Johansson, och fortsätter: 

– Det känns bedrövligt givetvis.

”Gör staden lite mer attraktiv”

Samtidigt poängterar Ulf Johansson att han tycker att Kulturförvaltningen i Stockholm tar frågan med de allt färre livescenerna i Stockholm på allvar. Och Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) kallar i en intervju med Kulturnyheterna den utveckling som skett i staden för ”förödande” – och poängterar att utredning rörande utvecklingen i staden pågår.

Men Ulf Johansson menar att det inte är så mycket kulturförvaltningen kan göra när nattliv står mot stadens vilja att expandera.

– Stockholm blir tråkigare och tråkigare, det finns inget som lockar. De flesta som kommer på våra konserter bor ju här och de får ett tunnare utbud. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.