• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jacob Banks på Debaser Strand 2018. Foto: Thomas Telford.

Oro för Stockholms nattliv när nattklubbar stängs ner

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm har flera barer och klubbar på kort tid tvingats stänga på grund av klagomål från grannar eller renoveringskrav från staden. Snotty, Bitter pills, Kägelbanan och nu: den sista Debaserklubben vid Hornstulls strand. Alla tvingas de bomma igen.

– Det är verkligen ett stort problem för Stockholm, säger Debasers VD Annelie Telford.

Den enda återstående Debaserklubben, efter att Debaser Slussen, Debaser Medis och Debaser Malmö stängt igen, kommer även den att försvinna. Den 30 september år 2020 sägs Debaser Strand upp av fastighetsvärden Fastighets- och saluhallskontoret (FSK). Detta eftersom vägbanan som utgör konsertscenens tak behöver ses över och sannolikt renoveras.

”Vi bidrar med kultur till staden”

Att Debaser skulle kunna flytta tillbaka efter renoveringen har Annelie Telford inte uppfattat som aktuellt.

– En konsert- och kulturinstitution som har funnits i sjutton år försvinner och väldigt mycket kunskap försvinner med den. Det är ett väldigt slöseri. Staden får mycket gratis genom att hyra ut sin lokal till vår verksamhet. Vi bidrar med kultur till staden, och väldigt många kulturarbetstillfällen, säger Annelie Telford.

Nu sätter Annelie Telford sitt hopp till Stockholms politiker.

– Jag hoppas verkligen att man vill rädda Stockholms enda konsertlokal i stadens egen ägo som är till för just pop, rock och urban musik. Det här är ju något som stadens politiker alltid säger sig vilja värna om så jag hoppas att man ser till att göra det i det här fallet, säger hon.

Förvaltningen i dialog med Debaser

Samtidigt säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, att diskussioner och arbete pågår mellan Fastighetskontoret, Trafikkontoret och Debaser för att komma fram till en lösning på situationen.

– Utgångspunkten är att Debaser är en uppskattad aktör i Stockholms uteliv och vi har en dialog med dem för att hitta olika alternativ framåt, säger han.

– Det vi ska kolla framåt är om det går att vara kvar ett tag till eller om det går att renovera etappvis. Vi ska dessutom kolla om man kan hitta lösningar till att de kan flytta tillbaka efter renoveringen.

”Evig utschasning av kulturen”

Barerna Snotty och Bitter Pills har tidigare meddelat att de tvingats stänga på grund av klagomål från grannar som störs. Även konsertlokalen Kägelbanan stänger efter att miljöförvaltningen kontaktat dem angående höga ljudnivåer. Enligt Annelie Telford kommer bristen på halvstora konsertlokaler att bli ett stort problem.

– Det är jätteallvarligt. Det är så många band som inte kommer kunna komma hit för att de inte har någonstans att spela. Även lokala band kommer ha svårt att spela. Mellanscenerna är jätteviktiga för band som är på väg uppåt, säger hon.

Men det finns ju konsertlokaler utanför tullarna, i slakthusområdet till exempel. Spelar det någon roll att scenerna flyttar en bit längre ut?

– Det där tycker jag är så fel. Ska kulturen inte få finnas i innerstaden? Är det så vi vill ha det? Det är en evig utschasning av kulturen längre och längre ut, säger Annelie Telford.

Kulturborgarrådet: Uppriktigt oroad

Stockholms stads kulturborgarråd, Jonas Naddebo (C), beskriver den utveckling som sker i Stockholm som ”förödande”.

– Jag är uppriktigt oroad för den utveckling som sker i staden där ställe efter ställe tvingas stänga på grund av klagomål eller en stel byråkrati. Det är förödande för Stockholms kultur- och nattliv, säger han till Kulturnyheterna, och fortsätter:

– Indirekt bidrar det här till att vi får en tråkigare stad och en del av Stockholms attraktionsvärde är att vi har ett levande kultur- och nattliv. Det är en bidragande del till att folk söker sig till Stockholm och det måste vi på något sätt råda bot på långsiktigt.

Enligt Jonas Naddebo pågår just nu en utredning hos Stockholms kulturförvaltning med syfte att utreda livescenerna i staden och den utveckling som varit under de senaste tio åren.

– Det är en utredning som genomförs just nu. Men sen jobbar vi också med ett kulturstrategiskt program där vi säkerställer att när vi bygger och utvecklar staden måste också kulturen få ta plats. Många olika delar i staden som måste samarbeta för att det ska lyckas, säger han: 

– Det kan låta kommunbyråkratiskt att hänvisa till ett program, men jag tror att det kan sätta fingret på kulturens värde och lyfta upp det som ett viktigt värde i stadsplaneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.