– Boken romantiserar anorexi och är genomgående full av triggers. Meidell säger att anorexin är en tillgång. Det i kombination med att hon är en väldigt skicklig författare gör boken livsfarlig.
Anna, som egentligen heter något annat, har en dotter som har varit sjuk i anorexi sedan tonåren. Hon tycker att förlaget Norstedts publicering av ”Ut ur min kropp” är oansvarig.
– Det finns ju bara en sak att göra, och det är att dra tillbaka boken, säger hon.
Anhöriga har hört av sig
Anna är inte den enda som reagerat. Kulturnyheterna har pratat med stöd- och anhörigorganisationer som berättar att de blivit kontaktade av oroliga anhöriga.
– Det är inte fler än tio personer som har hört av sig, men det är ovanligt många för oss. Det är inte ofta folk hör av sig om böcker, säger Cassandra Lawrence på organisationen SHEDO.
Bilden delas av föreningen Frisk och fri.
– Det är ovanligt. Man måste komma ihåg att de har väldigt sjuka barn hemma, och att deras energi går åt till det, säger Marika Rasmusson, pressansvarig på Frisk och fri.
Norstedts förlagschef Patrik Hadenius förstår oron bland anhöriga:
– Jag är inte anhörig, så jag kan bara delvis sätta mig in i den situationen. Men boken har hjälpt mig att förstå sjukdomen bättre, säger han.
Förlaget står fortsatt bakom boken, och överväger inga åtgärder:
– Vi har publicerat en litterär gestaltning av en problematik som ökar förståelsen av den här sjukdomen. Så det är vårt ansvar, som jag tycker att vi tar, säger Hadenius.
– Om man ska beskriva en sådan här diagnos, då måste man också beskriva drivkrafterna bakom den, och göra det ärligt.
Det sjuka perspektivet
Anna tycker att det är sjukdomsperspektivet som gör ”Ut ur min kropp” extra triggande, att anorexi i många fall stärks av att andra drabbade romantiserar sin upplevelse
– Man vill ju motivera den friska rösten att vinna. Som mamma frågar man sig hur man stärker den. Hur vinner den – så att den sjuka rösten inte tar över och eventuellt tar livet av mitt barn? Det är ju det jag som förälder lever med.
Sara Meidell har avböjt en intervju, men påpekar i Aftonbladet att hon fått flera positiva reaktioner från anhöriga: ”
”Jag stärker mig med den flod av mejl jag får från många både tillfrisknade, drabbade och anhöriga som läst boken och tackar för att någon äntligen skildrar komplexiteten”.
Om du behöver hjälp
Om du behöver hjälp och stöd kring ätstörningar kan du få det via 1177, antingen genom att ringa numret direkt eller gå in på 1177.se. Även sajten Frisk och fri erbjuder hjälp och stöd.