Sedan 2018 har analysföretaget Insight intelligence undersökt svenskars attityder till AI, och i årets rapport tar kulturfrågor stor plats. Studien visar att allt fler svenskar använder AI i vardagen, allra mest för översättning (38 procent). Men redan på andra plats har de kreativa AI-tjänsterna seglat upp (32 procent).
– Det som ökar mest är användandet av de generativa AI-tjänsterna som chat-gpt, Dall-e och andra, som blivit tillgängliga för privatpersoner bara de senaste åren, säger Lukas Berg, vd på Insight intelligence.
Studien visar även att majoriteten, 61 procent, föredrar att ta del av musik, film, konst och annan kultur som människor har skapat. Men var fjärde svensk tycker att det inte är så viktigt om AI eller människa skapat verket.
– De menar att om man till exempel ser på en film som håller samma kvalitet och man inte vet om att det är AI, så spelar det egentligen ingen roll, säger Lukas Berg.
Oron: svårare att skilja sant från falskt
Svenskarnas största orosmoln kring AI har också att göra med just generativ AI: hälften av studiedeltagarna oroar sig för att tekniken gör det allt svårare att skilja på äkta och falskt innehåll. 18 procent oroar sig även för att AI ska ha negativ påverkan på mänskligt skapande.
I år har studien även inkluderat en helt ny fråga som blivit högaktuell de senaste åren, med stora protester såväl i Hollywood som här i Sverige: frågan om ifall AI-bolagen borde betala för sin användning av bilder, musik, video och text som människor har skapat? I videon får du koll på vad svenska folket tycker.
Om studien
Undersökningen ”Svenska folket och AI” ges ut av analysföretaget Insight intelligence för sjunde året i rad. Studien är genomförd i samarbete med Integritetsskyddsmyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning, eSam och Bonus Copyright Access. Insight Intelligence har varit övergripande ansvarig för arbetet.
Undersökningen baseras på svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 70 år som under oktober 2024 har intervjuats av Verian genom Sifopanelen som är en riksrepresentativ webbpanel med slumpmässigt urval.