Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur för 2019. I motiveringen anger Akademien att Handke ”med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”.
Men utanför litteraturen har författaren fått stark kritik för att ha tagit ställning för Serbien i Jugoslavienkrigen på 90-talet. Han uttalade bland annat sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević, och erbjöds vittna till dennes fördel när han ställdes inför FN:s krigsförbrytartribunal för brott mot mänskligheten. Handke talade också på Milošević begravning 2006.
– Det är tondövt. Att inte vilja se det här är olyckligt, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.
”Det är skamligt”
Jasenko Selimovic är politiker för Liberalerna, skribent och tidigare chef för Radioteatern. Han menar att det är extremt problematiskt att Svenska Akademien tilldelar Peter Handke priset – och kallar valet för bisarrt.
– Det är skamligt att Svenska Akademien ger priset till honom. Det här är ju en människa som i sina böcker förminskar krigsbrott, säger Jasenko Selimovic.
– Det är fullständigt bisarrt att Akademien går den här vägen! Författare har förstås rätt att skriva precis vad de vill men man behöver ju man inte belöna människor som skriver dumheter med ett pris.
”Ett politiskt val”
Förläggaren Svante Weyler säger att valet av Peter Handke är väldigt överraskande.
– Han är känd för sitt märkliga engagemang i Balkankriget. Han har velat få vår förståelse för serbernas sida. Det är ett väldigt politiskt val, och han har dragit in politiken i litteraturen med sina ställningstaganden.
– Handke försvarar så vitt jag vet fortfarande sina ställningstaganden som i alla fall i ett tyskt och österrikiskt sammanhang har varit extremt kontroversiella.
”Har gått bort sig”
Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam håller med om att valet av Handke sannolikt kommer att väcka starka reaktioner:
– Med Handke har de verkligen gått bort sig. Det går bara inte att förlåta det han har gjort. Samtidigt har han varit en väldigt viktig författare för min generation.
Akademiledamoten Anders Olsson försvarade beslutet omedelbart efter tillkännagivandet i Börshuset i Stockholm. Han menar att Nobelpriset belönar litteratur, och inte person.
– Det är för hans litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset. Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig, säger Anders Olsson till SVT.
Men det svaret tycker inte Svante Weyler är tillräckligt, sett till Nobelprisets internationella genomslagskraft.
– Det är Akademiens eviga tal om att de inte tar politisk hänsyn. Men allt har politisk betydelse. Pris på den här nivån har politisk betydelse. Det här är Europas stora sena tragedi, och det har han tagit en aktiv del i. Det spelar roll för mig, säger Svante Weyler.
Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod att Peter Handke erbjudit sig att vittna till Slobodan Miloševićs fördel inför FN:s krigsförbrytartribunal. Det stämmer inte. Författaren fick frågan men genomförde aldrig något vittnesmål.