Angående att båda pristagarna har tackat ja till priset efter de senaste årens turbulens inom Akademien svarade Anders Olsson att Akademien i det här fallet varit lyckosamma.
– Vi har helt utgått från vår bedömning av de litterära verken, vi har varit lyckosamma i den här processen, sa han till det samlade pressuppbådet.
Motiveringarna
”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”, så lyder motiveringen för Olga Tokarczuk. Hon är född 1962 och har översatts till över 30 språk. Tokarczuk har tidigare tilldelats bland annat The Man Booker international prize och bor i Nowa Ruda i sydvästra Polen.
Peter Handke är född 1942 i Kärnten i Österrike och debuterade i mitten av 60-talet, han har skrivit romaner, lyrik och dramatik och har översatts till över 20 språk.
– Olga Tokarczuks stora tema är kulturell mångfald och rörelser i berättelser som kretsar kring förflyttningar och gränser, sade akademiledamoten och Nobelkommitté-medlemmen Anders Olsson under pressträffen:
– Peter Handke har sagt att klassikerna räddade honom och han är inte minst en arvtagare till Goethe genom att utgå ifrån människans konkreta erfarenhet av omvärlden. Men det är samtidigt den här utgångspunkten i nuet som gör honom till en akut samtida diktare, fortsatte Anders Olsson.
Kärde: ”Allas röster väger lika starkt”
Det var i november förra året som det blev klart att Nobelkommittén, som bestämmer vilka som tilldelas Nobelpriset i litteratur, skulle kompletteras med fem externa ledamöter. De som valdes in var kritikerna Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde och Henrik Petersen samt författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström.
På plats i Börshuset fanns Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen.
På frågan om det nya förfarandet inom Akademien – att inkludera externa experter – fungerat svarade kritikern Rebecka Kärde:
– Vi är nio personer och allas röster väger lika starkt. Sen har Akademien, alltså de som varit med tidigare, haft bättre koll på de som varit aktuella under en längre tid. Så vi externa har fått göra mer inläsningar. På så sätt har arbetet sätt olika ut. Men ju längre in i processen vi kommit, desto mer snarlikt har det blivit, sa hon.
– Vi har varit väldigt passionerade i den här processen allihop, fyllde Henrik Petersen i.
Olsson: ”Inte redo att analysera än”
Huruvida Akademien nu rör sig framåt efter den kris som briserade hösten 2017, svarade Anders Olsson att Akademien ännu inte är redo för analys.
– Vi är inte redo att analysera den här nya processen än, utan det kommer vi göra nästa år. Men det har varit viktigt för oss att ta in extern expertis under den här perioden och vi kommer se vad som kommer ut ur den, sa Anders Olsson.