Kulturjournalisten: Castingen till dokusåpor har blivit mer extrem

Uppdaterad
Publicerad

Två Big Brother-deltagare fick lämna programmet efter antisemitiska uttalanden. Kulturjournalisten Kristofer Ahlström menar att det skett en förskjutning av vad som anses vara kontroversiellt.

Förra veckan framkom det också att en annan deltagare kommer från en högerextrem bakgrund och att han har haft tatueringar med nazistiska symboler.

– I dag skulle jag säga att mina tatueringar beror på att man är obildad, säger Sami Jakobsson i tv-programmet Big Brother.

Med åren har dokusåporna blivit mer och mer skandalomsusade. Kulturjournalisten Kristofer Ahlström menar också att castingen av deltagare har blivit allt mer extrem.

– Man söker personer som ska vara utåtagerande, kontroversiella och provocerande. Den här typen av åsikter har plötsligt normaliserats, säger Kristofer Ahlström.

– Jag tror inte att produktionen medvetet har sökt upp folk med antisemitiska sympatier, även om det statistiskt sett ser olyckligt ut att en fjärdedel av deltagarna har det, säger Kristofer Ahlström.

Konfliktytor skapar ”bra tv”

Kristofer Ahlström menar att det skett en förskjutning av vad som är kontroversiellt. Erik Niva deltog i Farmen 2001 och låtsades då vara vegan för att provocera – och kom därför med i programmet.

Ahlström menar att man ofta castar personer som tydligt är varandras motpoler för att skapa konfliktytor, att det då blir ”bra tv”.

– Anser folk att antisemitiska åsikter är bra tv, då får det stå för dem, säger han.

Kulturnyheterna har sökt TV4 för en kommentar. Tidigare har de svarat att alla deltagare är utvalda för att de har starka personligheter, men att det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.