Dramatens vd Eirik Stubø presenterade förra veckan ett sparpaket där 19 tjänster försvinner från teatern. Ekonomin är pressad och verksamheten gick back nästan tio miljoner kronor bara under vårsäsongen 2016.
En delförklaring till den ekonomiska kräftgången har varit att de statliga anslagen inte hänger med i utvecklingen av löner och priser, något som Eirik Stubø tagit upp i flera intervjuer. Inför 2017 räknas det statliga stödet upp med 0,7 procent – vilket inte är tillräckligt, menar teaterchefen
– De statliga anslagen står inte helt i stil med utvecklingen vad gäller löner och priser. Så 2017 har vi tre miljoner mindre att röra oss med än 2016. Det här är en utveckling som pågått några år, sade han till Kulturnyheterna förra veckan.
”Hur ska en teater fungera?”
Skådespelaren Johan Rabaeus har arbetat på Dramaten sedan 80-talet. Efter beskedet om teaterns sparpaket har han varit kritisk till att Dramaten inte får mer pengar.
– Jag tycker frågan ska vändas till Alice Bah Kuhnke. Hur tror man att en teater ska fungera med det system som är?, sade han till Aftonbladet.
Men enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) finns det inga planer på att öka det ekonomiska stödet till Dramaten.
– Dramaten känner väl till de ekonomiska förutsättningarna för sin verksamhet när det gäller det statliga anslaget. Teatern har att hålla sig inom de ekonomiska ramar som gäller för bolaget, precis som alla andra statliga institutioner. Dramaten kompenseras för sina årliga kostnadsökningar, för bland annat löner, på samma sätt som andra statliga myndigheter och bolag, skriver hon i ett uttalande till Kulturnyheterna.
”Fullt förtroende”
I övrigt vill Bah Kuhnke inte kommentera Dramatens ekonomi eller hur teatern styrs.
– Jag har fullt förtroende för att teaterns ledning och styrelse tar ansvar för att Dramaten sköter sitt uppdrag på bästa sätt och genomför nödvändiga förändringar för att Dramaten ska ha en stabil ekonomi även framöver, skriver hon.