Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

Kulturens krav på ministern i krisen: Uppskov med CSN och extra pengar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen träffar företrädare för kulturarbetarnas organisationer kulturminister Amanda Lind (MP) för att ge sin syn på vad regeringen bör göra för att avhjälpa en omfattande kulturkris. Sedan i torsdags har alla evenemang med fler än 500 personer behövt ställas in.

På måndagen presenterade regeringen tillsammans med C och L ett stödpaket som kan komma att omfatta 300 miljarder kronor. Pengarna är till för att stötta företag som går på knäna under den pågående coronapandemin. I kultursektorn finns många småföretagare, men det är oklart i vilken utsträckning stödpaketet kan hjälpa kulturutövare. På måndagen träffar flera företrädare för kulturlivet socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och kulturminister Amanda Lind (MP). Det här är vad några av de närvarande organisationerna kräver:

Konstnärernas riksorganisation, KRO:

  • Uppskov med CSN-betalningar
  • Att Kulturrådet, Konstnärsnämnden med flera inte kräver återbetalning av redan beslutade bidrag i de fall verksamhet inte kan genomföras enligt godkända projektplaner. (Samma för regioner och kommuner).

Teaterförbundet:

  • Särskilda stöd till branscherna eftersom de redan spelar med andra förutsättningar än arbetsmarknaden i stort.
  • Försäkringskassan och A-kassan måste öppna upp för kombinatörer. Egenföretagare måste kunna permittera sig själva. Nu handlar det om att rädda jobb.

Författarförbundet:

  • Extra tillskott till författarfonden som medlemmar har möjlighet att söka för förlorad aebetsinkomst.

Konstnärliga & litterära yrkesutövares samarbetsorganisation, KLYS:

  • Regeringen måste gå in med extra medel för att stödja kulturlivet.
  • Eftersom många även inom scenkonstområdet är egenföretagare kommer generella insatser för småföretagare som möjligheten att skjuta upp inbetalningar för moms, avgifter och skatter ha betydelse.
  • KLYS vill återkomma med förslag till vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas och vilka ekonomiska satsningar som behöver göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.