Kulturrådets arbetsuppgifter handlar om att förmedla svensk kultur i världen, ordna utbyten mellan svenska och internationella kulturskapare och bidra med omvärldsanalys. Ett arbete som inte längre är möjligt i Moskva på grund av de lokala förutsättningarna och hur omvärldsläget ser ut, enligt Liljestrand.
– Möjligheterna att aktivt bedriva och verka för ett kulturutbyte har minskat, och i princip kan ingen verksamhet överhuvudtaget genomföras, säger hon.
Kulturdepartementet har gjort en översyn över kulturrådsverksamheten som undersöker både dess syften och effekter.
– Generellt visar översynen att kulturrådsverksamheten bidrar mycket positivt till det svenska kulturlivet, men också att riktlinjerna som styr verksamheten behöver ses över, säger Parisa Liljestrand.
Arbetet med riktlinjerna kommer att påbörjas under året.
Fyra kulturråd
Flera ambassadörer har tidigare uttryckt oro för kulturrådens framtid.
– I vår översyn konstaterar vi att där man kan bedriva en fungerande verksamhet så är det mycket bra och uppskattat. Utifrån det så kommer Sverige att fortsätta ha kulturråd i Berlin, London, Istanbul och Washington, där det idag bedrivs fina verksamheter, säger Parisa Liljestrand.
Kulturrådstjänsten i Peking står vakant sedan februari. Om den kommer att tillsättas i framtiden är ännu oklart.
– Vi har valt att fokusera på de fyra befintliga kulturrådsverksamheterna som fungerar just nu. Hur det blir i framtiden på övriga ställen får vi återkomma till.