Tjänsten i Peking blir vakant, men dras inte in helt. Foto: Maja Suslin/TT

Regeringen pausar kulturrådstjänst i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Efter oro om att Sveriges kulturråd i utlandet ska dras in, så förlänger regeringen råden i Berlin, Istanbul och London till sommaren. Samtidigt ska kulturdepartementet se över hur kulturrådsverksamheten ska se ut framöver och tjänsten i Peking sätts på paus.

Tidigare i höstas uttryckte ambassadörer och tidigare kulturråd oro för att flera kulturråd kan komma att avslutas.

Av de fyra tjänster som går ut vid årskiftet förlängs tre – Berlin, Istanbul och London – till augusti 2023, enligt ett pressmeddelande från Kulturdepartementet. Det officiella regeringsbeslutet kommer att tas inom ett par veckor.

Peking på paus

Kulturrådet i Peking förlängs däremot inte med hänvisning till landets coronarestriktioner.

”Det är mycket utmanande att bedriva den sortens verksamhet under fortsatt omfattande restriktioner”, skriver kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare i ett sms till Kulturnyheterna.

Tjänsten blir nu vakant, men dras inte in helt.

Ser över hela verksamheten

Samtidigt ska departementet se över kulturrådens verksamhet.

– Det är viktigt att främja kulturutbyte samt demokrati och mänskliga rättigheter. Syftet med översynen är att tydliggöra både mål och syfte för kulturrådsverksamheten. När översynen är gjord kommer jag att återkomma med en långsiktig lösning, säger kulturminister Parisa Liljestrand till Kulturnyheterna.

Ett kulturråd kan beskrivas som en kulturdiplomat. Arbetsuppgifterna handlar om att förmedla svensk kultur i världen, ordna utbyten mellan svenska och internationella kulturskapare och bidra med omvärldsanalys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.