IS läckte nyligen en video på ett av sina egna Twitterkonton. På filmen slår de sönder 3.000 år gamla statyer med en slägga i staden Mosul i norra Irak.
Christian Mühlenbock, forskare på Medelhavsmuséet, är upprörd över IS agerande. Men inte förvånad.
– Kulturen är ju det kollektiva minnet, vår relation till det förflutna. Världsarv angår alla människor. Det här var fullständigt unika pjäser de gav sig på, som aldrig går att ersätta, suckar han.
– IS har tidigare sagt att det här är ogudaktig konst som inte stämmer med deras tolkning av islam. Så jag är inte förvånad, men uppgiven.
”Samma funktion som offentliga avrättningar”
Han menar att den egenläckta videon bör tolkas som en maktdemonstration från IS sida.
– Den är en del av deras propagandakrig och fyller samma funktion som de offentliga avrättningarna. IS vill visa att de är totalt respektlösa för konst som står i motsats till deras egen religionsuppfattning. Det är också en medveten strategi som de använt hela tiden – att både döda och radera kulturen för de som bor i området. Att förgöra kulturarvet slår även mot hela identiteten, säger Mühlenbock.
Följer historiskt mönster
IS är inte först med att förstöra kulturarv som en del av en krigsstrategi.
– Det här är en del i ett historiskt sammanhang. Talibaner sprängde den 1.500 år gamla Buddhastatyn i Afghanistan för omkring tio år sedan, och romarna gjorde likadant under sina erövringar för den delen. Kulturterrorism är ingenting nytt, säger Mühlenbock.
På en mer kortsiktig nivå tror han att tilltaget kan vara ett tecken på att IS är på väg att lämna Mosul.
– Det pågår just nu diskussioner om att kurdiska och irakiska styrkor ska återta Mosul. Att förstöra så mycket som möjligt av kulturartefakter kan även vara ett grepp inför att lämna staden, tror Mühlenbock.