Lydia Farran-Lee, tv-seriekritiker
För dig som vill grotta ner dig i dystopier:
Får har väl missat svenskregisserade Chernobyl (HBO) från förra året – men skyddsdräkter, Sovjets envisa handfallenhet inför katastrofen skildrat med olycksbådande toner och grönfärgat ljus är stark rekommenderad binge-tittning för den som vill ägna hemmasittandet åt katastroftankar.
För dig som vill ha feelgood:
Det är svårt att göra en serie om sex som riktar sig till unga och ska vara både rolig, allvarlig, informativ och icke-dömande. Risken är hög för något rejält flåshurtigt eller uppläxande. Men brittiska Sex education (Netflix) lyckas i de allra flesta avsnitt navigera i minfältet och är en varm och rolig serie för unga och vuxna. Svenska Mikael Persbrandt har en större roll. Säsong två har nyligen avslutats.
För dig som inte vill tänka på virus, men inte vill ha feelgood:
Serien Fräls oss ifrån ondo sändes i SVT i slutet av förra året, men passerade ganska obemärkt förbi och ligger fortfarande på Play. En man håller sin hemby i ett skräckvälde genom utpressning, social kontroll och hot. En del bybor tror att han dessutom att det som av polisen rubricerats som en bilolycka egentligen var ett mord med bypsykopaten bakom ratten. Välspelat, spännande och danskt.
Ulrika Milles, litteraturkritiker, tipsar om böcker:
”En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig.” Världslitteraturen vänder sig till oss med känslor som flyter in i våra egna akuta, genom små adjektiv som ”obestämd”. Nyutgåvan av Tove Janssons Pappan och havet från 1965 ingår i en kampanj för att rädda Östersjön – att läsa den nu är att stiga in i en ekokammare av mänsklig oro. Hösten, skogsbränderna, ensamheten, försurningen, Mårrans köld och en mammas hemliga liv – en undersökning om beskydd och uppbrott.
Hur funkar samhället? Hur funkar människor? Det var ju den bästa barnboksberättelsen som ytligt blev fakta om ambulanser eller kaniner som kör bil, men egentligen handlade om det gemensamma och outtalade som bygger en civilisation. Magnus Dahlströms författarskap har senaste åren skapat en arkeologi över det moderna Sverige: hotfull och sugande samtidshistoria. Trilogin Spådom, Sken och Psykodrama (2011-2014) fick nyss en aktuell eftersläntrare: Förhör.
Ungerska Agota Kristofs trilogi Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen (övers av Marianne Tufvesson) om tvillingpojkarna som lämnas hos sin fientliga mormor under andra världskriget, räcker för vilken karantän som helst. I huset nära en gränsövergång i skogen flyttas också mänskliga gränser för våld och kärlek. Men hur ser grafiken för en sådan karta ut?
Fredrik Sahlin, filmkritiker, om att fördjupa sig i skådespelaren Ben Mendelsohns roller
The Outsider
En av de mer lyckade Stephen King-adaptionerna, om ett övernaturligt väsen som infekterar och klonar vanliga människors kroppar och gör dem till bestialiska mördare. Hotfull stämning i skön långsam-tv med favoriten Ben Mendelsohn i kontemplativ högform. (HBO)
Bloodline
Om man som jag tyckte att det allra bästa med The Outsider var just australiensaren Ben Mendelsohn kan man med fördel dämpa abstinensen efter seriens avslut med att se detta, som blev hans senkomna genombrott i USA. Mustiga och våldsamma relationsproblem och kallhamrad kriminalitet i nervig familjekrönika från Florida. Tre säsonger som får karantänen att passera på nolltid. (Netflix)
Blodsband (2013)
Stenhårt brittiskt sociala-arvet-drama där Ben Mendelsohn och Jack O'Connell spelar far och son som möts i fängelset. (Finns på flera filmtjänster under originaltiteln Starred up).