• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT samt partiernas logotyper. Collage: SVT.

Partiernas skräck efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har inför valet rapporterat om de olika partiernas hjärtefrågor på kulturområdet och om vad de vill åstadkomma om de kommer till makten. Men vad fruktar de allra mest?

Vi frågade kulturtalespersonerna: Vad händer om era politiska motståndare vinner, hur kommer Sveriges kulturpolitik se ut då, beskriv ditt skräckscenario?

Tina Ehn (MP):

Val 2014 Kultur

”Människor mår sämre och unga presterar sämre i skolan”

– Kulturen kommer även fortsättningsvis att prioriteras lågt. Barn och unga kommer få sämre möjligheter att få den viktiga stimulans som estetik och eget skapande ger.

– En kulturpolitik som inte ger människor möjlighet att utöva och konsumera kultur, gör att människor mår sämre och unga presterar sämre i skolan och vi får ett samhällsklimat som inte klarar att ta tillvara de fantastiska möjligheter ett välmående kulturliv ger.

Lena Adelsohn Liljeroth (M):

”Skräckscenariot handlar om att inte ta ansvar”

 – Det allvarligaste är att väljarna inte får besked och utlovas vad som i själva verket är luftslott. Socialdemokraterna lovar mycket men har skurit ned 124 miljoner på kulturdepartementets område i sitt valmanifest jämfört med sin budgetmotion, utan att redovisa vilka satsningar man kommer att backa ifrån.

– Skräckscenariot handlar just om detta, om att inte ta ansvar, lova mer än vad man kan hålla, inte ha en långsiktighet. Det riskerar att gå ut över kulturen.

Gunilla Carlsson (S):

Att marknaden fortsätter styra kulturpolitiken”

– En fortsättning på synen att det är marknaden som ska styra kulturpolitiken och mindre att vi faktiskt har ett ansvar från politiskt håll att se till att det finns en stark offentlig finansiering av kulturområdet.

Per Lodenius (C):

Att styrningen över kulturen åter skulle centraliseras till Stockholm”

– Jag vill egentligen inte recensera andra. Men om jag ska lyfta en farhåga, så är det att styrningen över kulturen åter skulle centraliseras till Stockholm.

– Att det blir regeringen och riksdagens majoritet som tror sig veta bäst hur det ser ut ute i landet och till stora delar detaljstyr kulturutbudet i resten av landet utifrån ett storstads/Stockholms-perspektiv.

Aron Emilsson (SD):

Vi lär få se fortsatta satsningar på mångkultur och samtidskonst”

– Vinner de rödgröna lär vi få se fortsatta satsningar på mångkultur och samtidskonst, men på bekostnad av tillräckliga satsningar på kulturarvssektorn där anslagen varit alltför låga, alltför länge, vilket riskerar förfall och uteblivande av tillgänglighetsåtgärder.

– Vinner alliansen lär vi få se en fortsättning av den rådande politiken, men med färre nya reformer och avsaknad av visioner.

Ulf Nilsson (FP):

En tomhet riskerar att breda ut sig i kulturpolitiken”

– Oppositionen saknar visioner när det kommer till kultur, man föreslår ibland, som Vänsterpartiet, kraftiga budgethöjningar, som jag förmodar ska finansieras med skattehöjningar för lågavlönade konstnärer och kulturskapare, och Socialdemokraterna är kritiska till Skapande skola fast den varit en framgång, samtidigt har de inga förslag om hur den reformen ska ersättas.

– Så det finns en del budgetförslag som från oppositionspartierna, men som sagt, inga visioner. Så därför uppfattar jag det som att en tomhet riskerar att breda ut sig i kulturpolitiken om oppositionen kommer till makten.

Lars Ohly, (V):

Att Lena Adelsohn Liljeroth sitter kvar”

– Mitt mardrömscenario är att Lena Adelsohn Liljeroth fortsätter, men hon är så trött och visionsfri att jag inte kan tänka mig att hon sitter kvar som kulturminister ens om de vinner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet