Kungliga biblioteket förbereder sig för krig

Uppdaterad
Publicerad

Sedan invasionen av Ukraina har Kungliga biblioteket ändrat sina krisrutiner från att fokusera på naturkatastrofer till att förbereda sig på väpnade konflikter. KB:s säkerhetschef Anders Bessier har uppgiften att skydda allt som tryckts i Sverige sedan 1600-talet från en potentiell katastrof.

På Kungliga biblioteket i Stockholm finns arkiv stora som flervåningshus långt under jordens yta. Där förvaras bland annat alla böcker som tryckts i Sverige sedan mitten på 1600-talet. Säkerhetschefen Anders Bessier har haft uppgiften att skydda samlingarna i sex år, men det är först nu han behöver oroa sig för hur arkiven skulle klara ett bombnedslag.

– Under min tid här har man pratat mycket om krisberedskapen, alltså brand, vatten, klimatkriser och sådana saker. Nu har vi sett att vi behöver ta nästa steg och förbereda oss mer på krigssituationer som kan inträffa, säger han.

Kultursektorn saknar beredskapstänk

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap behöver kultursektorn involveras ytterligare i beredskapsarbetet. Bland annat skriver de i en rapport från oktober 2022 att medan statliga museer måste genomföra risk- och sårbarhetsanalyser kontinuerligt, är säkerhetsplanerna framtagna i andra syften än att skydda samlingarna under höjd beredskap och krig. De menar att det gjorts väldigt lite konkret planering av till exempel undanförsel av föremål. Det är något Anders Bessier också har märkt.

– Det är väl sammantaget i hela Sverige att vi inte har anammat beredskapstänket under den senaste trettioårsperioden. Det måste alla jobba med, även vi, säger han.

Skillnaden mellan kris och krig

Den stora skillnaden mellan att förbereda arkivet för en kris och ett krig är att man nu behöver räkna med risken för plundring. Arbetet med att välja ut vilka delar av samlingen som skulle gömmas eller föras ut ur landet för att skyddas är enligt Anders Bessier fortfarande i sin linda. På KB jobbar de på listor med titlar som anses allra viktigast och mest värdefulla för det svenska kulturarvet.

– Det är något som kommer vara sekretessbelagt. För en lista på alla våra mest värdefulla samlingar kan ju också utnyttjas i andra sammanhang, som vad som är värt att stjäla.

 I Ukraina såväl som i Syrien och på Balkan har kulturarv både förstörts och förts bort i syfte att skada landets identitet.

– Det är lite grann ett lands själ som finns i kulturarvet. Sverige är ju ett gammalt land som har funnits under lång, lång tid. Så det är ju del av identiteten för landet att bevara allt det här, säger Anders Bessier.

I klippet hör du Anders Bessier prata mer om KB:s beredskapsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.