• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kungliga Biblioteket i Stockholm. Foto: TT

Kungliga biblioteket öppnar för ett fåtal

Publicerad

Varje terminsstart innebär vanligen rusning till lånedisken på KB vid Humlegården i Stockholm. Men när biblioteket öppnar på måndag 11 januari är det endast för ett fåtal bokade besök.

Kungliga bibliotekets läsesal är i normala fall fullsatt av studenter, och många vill läsa eller fjärrlåna kurslitteratur.

Under hösten har KB gradvis minskat öppethållandet och sedan 21 december 2020 varit helt stängt för besök. Vanligtvis brukar biblioteket hålla öppet på vardagar, förutom röda dagar.

Från och med måndag kommer ytterst få studenter att släppas in, och speciella skäl krävs på grund av restriktioner mot smittspridning. En bedömning görs i varje enskilt ifall besöket är nödvändigt.

– Det kan handla om att man behöver material som bara finns hos oss, exempelvis ur äldre dagstidningar, säger Peter Axelsson, kommunikationsstrateg på KB.

Undantag i upphovsrätten

För att reducera antalet fysiska besök har biblioteket har slutit avtal med upphovsrättsorganisationerna ALIS, Bildupphovsrätt, Bonus Copyright Access och Copyswede, i syfte att kunna kopiera och överföra material digitalt till låntagare.

– I många fall kan vi ordna fram digitala kopior och lösa behoven per distans, säger Peter Axelsson.

De nuvarande reglerna gäller tills vidare och uppdateras efter Folkhälsomyndighetens direktiv.

På Kungliga biblioteket finns bland annat allt tryckt material som utgivits på svenska sedan år 1661. Avtalen gör det möjligt för främst forskare och forskarstudenter att få fjärraccess till upphovsrättsligt skyddat material.

KB är ett välbesökt byggnadsminne för turister och arkitekturintresserade som vill insupa atmosfären i läsesalen med högresta gjutjärnspelare från 1877.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.