Det skrattas mindre åt kvinnliga komiker

Uppdaterad
Publicerad

Männen avbryter kvinnorna och skrattar sällan åt deras skämt.

Det har Hanna Söderlund, doktor i språkvetenskap, kommit fram till i en avhandling som jämför hur mycket skratt och respons kvinnliga och manliga komiker får av kollegorna i humorprogrammet ”Parlamentet”.

”Jättekul att det är så många tjejer här ikväll” heter studien som Hanna Söderlund, doktor i språkvetenskap, har gjort. Namnet är inspirerat av Annika Lantz, citerat från ett avsnitt av TV4-programmet ”Parlamentet” där tre av de fyra deltagarna är kvinnor.

Genom att göra en samtalsanalys av flera avsnitt från programmet har Hanna hittat tendenser som hon tror är överförbara på humorscenen i stort och inte bara återfinns i Parlamentet.

– Något som jag märkte tidigt var att moderatorn och de manliga komikerna skrattar betydligt mindre åt kvinnornas skämt än åt männens. Kvinnorna däremot skrattar nästan alltid åt både de manliga och kvinnliga komikernas skämt, säger Hanna Söderlund.

Olika samtalsstilar

I avhandlingen tittar hon bland annat på hur ofta en komiker avbryts, hur ofta hens skämt avvisas av de andra deltagarna och hur ofta de möts av skratt.

Hon tror att skillnaderna bottnar i att man beroende på könstillhörighet förväntas föra samtal på olika sätt.

– Traditionellt sett så har män och kvinnor haft olika samtalsstilar; män har en mer konkurrerande och kvinnor en mer samarbetande samtalsstil. I programmet märks det till exempel på att de kvinnliga komikerna är betydligt bättre på att bekräfta andra komiker, säger Hanna Söderlund.

Krävs större förändringar

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf gör humorprogrammet ”Full patte” i SVT tillsammans med sin syster Tiffany. En av karaktärerna i serien kallas Snubben och spelas av Bianca, som i lösmustasch och hipp mössa tittar in i kameran och allvarligt förklarar att ”du är jävligt rolig, ja, för att vara tjej”.

– Jag kan känna att bara att framträda i standup-sammanhang som ensam tjej är ett självmord. Att folk i publiken hänger upp sig på det och sitter och tänker att ”Oj okej, nu kommer det en tjej, hoppas att hon är rolig, kom igen, var rolig nu – var rolig!”, och då kan man inte ens lyssna på mina skämt, säger Bianca Kronlöf.

Hon tror att det krävs större förändringar än att man tar in ett par tjejer i humorprogrammen och hoppas på att det ska bli jämställt.

– Parlamentet, P3 och alla de här fina jobben som är svåra att få, de är som styrelser. När en plats blir ledig vill de som sitter där ta in en kompis och deras kompisar ser ju ut som dem. Ofta tror jag att man tar in en kvinna, eller en kropp liksom, men hon ska framföra skämt som är skrivna av män och sitta i en panel med nästan bara män. Det blir nog lätt så att kvinnan inte riktigt passar in eller får samma förutsättningar då, säger Bianca Kronlöf.

”Svårt att jämföra skämt”

Hanna Söderlund berättar att hon förvånades över hur mycket responsen skilde sig beroende på om den som framförde skämtet läses som man eller kvinna.

– Det är så klart svårt att jämföra skämt. Men ett exempel är när David Batra drar en ordvits om Gustav Fridolin som har besökt ett kärnkraftverk. David säger att han fick ”mycket energi” av det. De andra komikerna skrattar högt och länge åt det här och moderatorn, Anders S. Nilsson, svarar med att utbrista ”och mycket utstrålning!, säger Hanna Söderlund och tillägger:

– I ett annat avsnitt gör Petra Mede en liknande komisk poäng, de pratar om att de politiska partierna behöver mer energi. Och hon säger ”Jag har ett förslag: Socialdemokraterna och Moderaterna – två hål i huvudet!”  Det är också en ganska enkel ordvits, men den får helt motsatt respons. Moderatorn bara tittar på henne utan att skratta, vänder sig sen bort och rättar till manschettknappen på kavajen, säger Hanna Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.