Över 200 miljoner muslimer världen över har fastat under Ramadan, och därtill slagit sig ner framför tv:n när fastan bryts varje kväll. Enligt traditioner tittar man då på så kallade mosalsals, tv-serier skapta för just ramadan-publiken. Bland årets digra utbud återfinns två serier som blivit extra omtalade: Mamlakat al ghajar och Al siham al Mariqa.
Fler kvinnliga manusförfattare
Mamlakat al ghajar berättar historien om en romsk matriark som styr både familj och samhälle med järnhand. Och framställningen av huvudrollen som en kvinna med makt är ett någorlunda nytt fenomen när det kommer till mosalsals.
– I år har det varit fler kvinnliga manusförfattare och producenter än någonsin, vilket betyder att kvinnor inte längre sexualiseras i rollerna, utan får större roller där de får vara arbetande och självständiga, säger Amal Aziz, Mellanösterexpert, till Kulturnyheterna.
”Is-krigare får ett ansikte”
En annan, vida omdiskuterad, tv-serie är Al siham al mariqa. I den skildras hur IS tar kontrollen över ett samhälle, och hur kvinnor och minoriteter utsätts för våld och övergrepp. Men serien har väckt stor debatt bland tittarna.
– Is-krigare får ett ansikte i serien, helt plötsligt får vi ta del av deras moraliska dilemman. Familjer, vänner och bekantskapskretsar har delats i två läger om vad man egentligen tycker om serien, säger Amal Aziz.